Innostuneet yritykset ja kouluttajat kehittävät elintarvikealan vastuullisuutta Pohjois-Suomessa
Jaamme vaikuttavia ja innostavia tarinoita työn ohessa suoritettavista koulutuksista, joita Jotpa on rahoittanut.
Jotpan hankkima koulutus Vastuullinen ja ekologisesti kestävä elintarviketeollisuus on tuonut uutta puhtia ja intoa Pohjois-Suomen elintarviketeollisuuden yrityksiin ja koulutuksen järjestäjille. Koulutuksen tavoitteena on parantaa yrittäjien ja työntekijöiden vastuullisuus- ja ekologisuusosaamista tuotekehityksessä, myynnissä ja laitehankinnoissa.
Ajankohtaista vastuullisuusosaamista Pohjois-Suomen elintarvikeyrityksille
Rovaniemeläisen REDU Edun järjestämässä koulutuksessa on mukana noin 30 opiskelijaa yhteensä 17 yrityksestä Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueilta. Yritysten toiminta keskittyy muun muassa kala- ja poronlihatuotteisiin, viljavalmisteisiin, jäätelöön ja luonnonkeruutuotteisiin.
Kouluttaja Hannu Pekkala REDU Edusta kertoo innostuneena koulutuksen vaikutuksesta koko alueen toimintaan:
”Koulutus on antanut todellista lisäpotkua ja piristänyt Pohjois-Suomen elintarvikeyritysten välistä yhteistyötä ja vastuullisuutta. Olemme todella kiitollisia Jotpalle mahdollisuudesta toteuttaa tämä koulutus!”
Pekkalan mukaan koulutuksella on suuri merkitys koko Lapin alueen elintarviketeollisuudelle. Yhä useammat yritykset saavat uutta tietoa ja näkemystä toimintansa vastuullisuuteen ja siten myös asiakasnäkökulmaan.
”Ajallisesti tämä osui oikeaan hetkeen. Maailma muuttuu ja vastuullisuus on asiakkaille yhä tärkeämpää. Lappilaiset tuotteet mielletään lähellä tuotetuiksi, ja koulutuksella autamme yrityksiä saamaan tätäkin näkökulmaa esiin”, Pekkala toteaa.
Hannu Pekkala on tyytyväinen koulutusten käytännönläheiseen toteutukseen.
Yksilöllistä oppimista verkossa ja yrityskäynneillä
REDU Edussa on totuttu räätälöimään koulutuksia tapauskohtaisesti kunkin yrityksen tarpeiden mukaan. Tässä koulutuksessa on kuitenkin käytetty myös uusia tapoja saada yrityksiä yhteen, tehdä kyselyitä ja pyytää palautetta koulutuksen osallistujilta.
”Meillä on ollut kahden tunnin mittaisia yritysten yhteisiä tapaamisia, joista on pidetty kovasti. Tapaamisissa on ollut mukana vierailemassa muun muassa pakkausalan, palvelumuotoilun tai materiaalihävikin asiantuntijoita. Myös pankin edustaja on vieraillut kertomassa, miten vastuullisuusosaaminen vaikuttaa yrityksen lainansaantiin”, Pekkala kertoo.
Koulutukset ovat saaneet runsaasti positiivista palautetta yrityksiltä. Yhteiset Teams-tapaamiset ja suoraan yritysten arjessa kouluttaminen ovat olleet mieluisia. Yritykset ovat verkostoituneet keskenään koulutuksen järjestäjän aloitteesta.
Calasta Oy:n tuotekehityksestä vastaava myyntipäällikkö Petri Lyytinen on tyytyväinen koulutuksessa tehtyyn yhteistyöhön: “Koko koulutus yllätti meidät positiivisesti. Pääsimme tekemään tuotekehitystä tiiviissä yhteistyössä kouluttajien kanssa. Teimme erilaisia testieriä myös Rovaniemellä REDU Edun tiloissa, joissa laitteet olivat testierien tekemiseen sopivammat kuin meillä.”
Yrittäjä Maritta Autio Lapin Gourmetkokit Oy:stä piti koulutuksen käytännönläheisyydestä: “Uuden oppiminen oli mielekästä, kun asiantuntijat kävivät paikan päällä yrityksessämme ja kertoivat, mikä toimii ja mitä voisi vielä kehittää. Kouluttautuminen on aina hyödyllistä, ja tällainen toteutus sopi yrittäjälle tosi hyvin.”
Lapin alueella on innostuttu lisäkoulutuksista
Jotpan hankkima koulutus on innostanut mukaan monia yrityksiä, joissa edellisistä koulutuksista on voinut vierähtää 15 vuotta. Koulutuksen myötä monet yritykset pohtivat panostavansa lisäkoulutuksiin myös jatkossa. Tämä on Pekkalan mukaan tuomassa myös REDU Edulle uusia opiskelijoita.
”Hyvän kierre on käynnistynyt Lapin alueella. Keskisuuria yrityksiä tarvitaan Lappiin, ja niiden kannattaisi muutenkin kouluttautua lisää. Moni on aloittanut yritystoiminnan harrastuspohjalta. Koulutus auttaa bisnestoiminnassa”, Pekkala toteaa.
Pekkala toivoo, että koulutus saa jatkoa jossain muodossa: ”Lapissa pitäisi tehdä lisää vielä pidemmälle jalostettuja tuotteita ja hyödyntää Lapin luonnossa olevia raaka-aineita paremmin. Tulevaisuudessa iso juttu tulevat myös olemaan pakkausmateriaalien ominaisuudet ja yhteensopivuus pakkauskoneiden kanssa.”
Kuvassa kalastaja Lauri Sillanpää kokee talviverkkoja Kemijärvellä lähes -30 asteen pakkasessa.
Kouluttajat ovat saaneet piristystä työhönsä ja oppineet uusia käytäntöjä
REDU Edun kouluttajatiimissä on ollut mukana sekä uusia kouluttajia että konkareita, ja jokaiselta on voinut oppia hyödyllisiä taitoja vastuullisesta ja ekologisesta yritystoiminnasta.
”Uudet kouluttajat ovat saaneet hyvää palautetta. He ovat myös itse oppineet paljon uutta näin käytännönläheisestä koulutuksesta. Kouluttajalla on oltava tuntosarvet tarkkana ja herkkyyttä aistia yritysten kanssa toimimista, sillä kouluttaja antaa osaamista, mutta yrittäjä päättää itse omista asioistaan”, Pekkala kertoo.
Hannu Pekkala on pitkästä kokemuksestaan huolimatta oppinut myös itse uusia käytäntöjä ja saanut ennen kaikkea uutta intoa työhönsä.
”Olen saanut tästä koulutuksesta lisää virtaa 43 vuoden työuran jälkeen. Olen oppinut lisää vastuullisuudesta ja käyttänyt aiempaa enemmän sähköisiä välineitä opettamisessa, tiedonvaihdossa ja palautteen keräämisessä”, Pekkala iloitsee.
Koulutus on osa Työelämän rakennemuutoksen tukeminen elintarvikealalla -koulutushankintaamme.
Kuvassa kalastaja Lari Sillanpää käsittelee talviverkoilla nostamansa kalat itse. Syntyy useita erilaisia kalatuotteita, jotka yrittäjä myy muun muassa ravintoloille.