Hyppää sisältöön

Jotpaa ei perustettu jakamaan rahaa vaan parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta

Kirjoitus
9.6.2023
Heinivirta, Kirsi
Kuvassa Jotpan johtaja Kirsi Heinivirta hymyilee ja taustalla näkyy pöytäryhmä..

Meidät perustettiin reilu pari vuotta sitten vastaamaan työmarkkinoiden kiihtyviin ja yllättäen muuttuviin osaamistarpeisiin.  Työvauhti on ollut kova ja koulutusten toteuttajat ovat löytäneet Jotpan rahoitukset hyvin. Samalla olemme saaneet tärkeän tutkimushankkeen koulutukseen vähemmän osallistuvista käyntiin. Ennakoinnin aluepilottimme palkittiin toukokuussa vuoden 2023 ennakointitekona.      


Jotpan perustamisen taustalla on ollut tarve saada koulutustarjontaan julkistaloudellisesti edullisia, kohdennettuja ja lyhytkestoisia palveluita, jotka ovat myös yksilölle houkuttelevia.   

 
Meitä ei siis perustettu jakamaan rahaa vaan parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta ja lisäämään työllisyyttä. 


Työmme perustuu vahvasti ennakointitietoon, jonka hyödyntämisessä olemme edelläkävijöitä. Ennakointitiedon analysointi ja tulkinta ohjaa Jotpan rahoituksen kohdentamista. Rahoitusta on suunnattu esimerkiksi vetytalouden ja akkuteknologian uusiin osaamistarpeisiin ja metsätalouden hiilinieluosaamiseen. Lisäksi helpotamme sosiaali- ja terveysalan ja päiväkotien henkilöstöpulaa rahoittamalla alalle pätevöittäviä koulutuksia.   


Vuoden lopussa avaamme ennakointitietoa kokoavan Osaamistarvekompassi.fi -palvelun. Se auttaa oppilaitoksia tuottamaan sellaisia koulutussisältöjä, joita suomalainen työelämä tarvitsee   . Lisäksi kannustamme työntekijöitä tunnistamaan omaa osaamistaan ja innostumaan jatkuvasta oppimisesta. Tätä työtä tukee Osaaminen näkyviin -kampanjamme.


Työmme keskeinen osa on erilaisten osaamispalveluiden rahoitus. Varmistamme rahoituskriteereillä sen, että rahoitettava toiminta on työelämälähtöistä, ja uuden oppimisen voi toteuttaa työn ohessa.   Rahoituksen tehokkuutta ja tuloksellisuutta varmistetaan sillä, että valtionavustusmäärärahoja pitää palauttaa, mikäli aloittajia tai suorituksia tulee merkittävästi suunniteltua vähemmän. Hankinnoissa tuloksellisuus on sisäänrakennettuna eli raha liikkuu vasta, kun suorituksia syntyy.  


Jotpan toiminnan onnistumista mitataan kolmella tavalla. Ensinnäkin tarkastelemme, onnistuimmeko kohdentamaan rahoituspanokset oikein. Tavoitteena on, että parannamme aidosti osaamista, osaavan työvoiman saatavuutta ja työllisyyttä kohdentamalla rahoituksia oikeille aloille, alueille ja kohderyhmille. 
Toiseksi tarkastelemme, toimivatko rahoituksen myöntämiskriteerit ja -mekanismit toivotulla tavalla vai onko niitä tarpeen muuttaa.


Kolmanneksi haluamme arvioida omia prosessejamme ja olemmekin jo nyt oppineet paljon saamamme palautteen kautta. Kiitän kaikkia koulutuksen toteuttajia, toimialojen asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita, joilta olemme saaneet palautetta.