Hyppää sisältöön

Hankinnan tarjouskausi alkaa: Kestävä ruoantuotanto

Tiedote
1.4.2025
Viljapellolla seisova työntekijä katsoo kameraan älylaite kädessään. Taustalla puimuri aurinkoisessa peltomaisemassa.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus hankkii kestävää ruoantuotantoa edistävää koulutusta. Osaamistarpeita on tunnistettu muun muassa turvepeltojen hiilipäästöjen vähentämisessä, ruoantuotannon kiertotalouden tukemisessa, maaperän kasvukunnon parantamisessa sekä maatalouden datataloudessa.  

Hankinnan tavoitteena on tukea maatalouden vihreää siirtymää, omavaraisuutta sekä digitalisaatiota. Hankinnalla pyritään vaikuttamaan siihen, että suomalaisessa alkutuotannossa on korkea osaamistaso ja tietous viimeaikaisista tutkimuksista ja alan kehityksestä.  Lisäksi pyritään vaikuttamaan siihen, että alkutuotannossa on kyvykkyys tehdä ympäristöä huomioivia päätöksiä niin, että toiminta pysyy kannattavana. 

 

Infotilaisuus

Hankinnasta järjestetään infotilaisuus perjantaina 4.4.2025 klo 10.00–11.00. Tilaisuudessa vastataan etukäteen tulleisiin ja tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin.

Hankinnan tausta

Suomessa tuotettu ruoka on korkealaatuista. Suomalainen luonto ja puhtaat vesistöt tarjoavat hyvät olosuhteet viljelylle ja karjataloudelle. Maatalouden kannattavuus on tärkeää esimerkiksi elintarviketeollisuudelle, jolla on myös merkittävää viennin kasvun potentiaalia. Lisäksi maataloutta pidetään tärkeänä sektorina omavaraisuuden, ruokaturvallisuuden, huoltovarmuuden ja maaseudun elinvoimaisuuden kannalta. 

Ilmastokriisi vaikuttaa vahvasti maatalouteen. Ilmastonmuutoksella on arvioitu olevan suomalaiselle maataloudelle kuitenkin myös myönteisiä vaikutuksia. Lämpötilan nousun aiheuttamat pidentyvät kasvukaudet ja pohjoisemmaksi siirtyvä viljelyraja parantavat todennäköisesti maanviljelyn kannattavuutta.  

Maatalous on Suomen toiseksi suurin päästöjen lähde energiantuotantosektorin jälkeen. Maa- ja metsätaloudessa tapahtuvilla ilmastotoimilla on ratkaiseva rooli Suomen ilmastotavoitteen saavuttamisessa. Erityistä päästövähennyspotentiaalia on turvepohjaisilla pelloilla. Turvepellot tuottavat yli puolet kaikista maatalouden päästöistä, vaikka niiden osuus peltoalasta on vain 11 prosenttia (Turvepeltojen käytön tiekartta vuoteen 2050, jukuri.luke.fi). 

Ilmastonmuutokseen liittyvään reagoimiseen ja ennakointiosaamiseen kohdistuu osaamistarpeita, joihin voidaan vastata tutkintoa lyhyemmillä jatkuvan oppimisen koulutuksilla. 

 

Hankinnan kohde

Jotpa hankkii koulutusta seuraavilta osa-alueilta: 

  • Osa-alue 1. Maaperän terveyden ja kasvukunnon parantaminen sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen 
  • Osa-alue 2. Datan omistajuus ja hyödyntäminen maataloudessa 
  • Osa-alue 3. Ruoantuotannon kiertotalous ja omavaraisuuden tukeminen 
  • Osa-alue 4. Turvepeltojen ilmastopäästöjen vähentäminen 

Tällä hankinnalla haetaan uusia tarvelähtöisiä opintoja ja opintokokonaisuuksia. Jotpa ei voi hankkia ammatillisen koulutuksen tutkintoja eikä tutkinnon osia. Jotpa ei voi myöskään ostaa henkilöstö- tai työvoimakoulutusta tai vain yhden yrityksen tarpeisiin vastaavaa koulutusta. 

Hankinnan arvo on 1,6 miljoonaa euroa. Jokaiseen osa-alueeseen valitaan kaksi palveluntuottajaa. 

Palvelua voi tuottaa joko organisaatio yksin tai ryhmittymässä muun tai muiden koulutusorganisaatioiden kanssa. Ryhmittymässä yksi hakija toimii päähakijana. 

Koulutukset tulee toteuttaa aikavälillä 1.8.2025–31.5.2027. Koulutus tulee suunnitella siten, että se voidaan suorittaa pääosin työn ohessa. 

Koulutuksen tulee olla opiskelijoille maksutonta. Opiskelijahankinta on palveluntuottajan vastuulla. 

 

Tarjouksen jättäminen

Tutustu hankinnan tarkempiin tietoihin Cloudia-tarjouspalvelussa. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. 

Tarjousajan alussa palveluntuottajat voivat esittää kysymyksiä hankinnasta tarjouspalvelun kautta. Kysymykset tulee esittää 18.4.2025 klo 12.00 mennessä. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus vastaa kysymyksiin viimeistään 22.4.2025. 

Tarjousaika päättyy 7.5.2025 klo 12.00. Päätökset pyritään tekemään toukokuun 2025 aikana.

 

Tarjouskilpailuun osallistuminen

Hankintojen tarjouskilpailuun voi osallistua mikä tahansa yksityisoikeudellinen yhteisö. 

Tarjouksen voivat jättää esimerkiksi 

  • yksityiset yritykset 
  • korkeakoulut ja niiden tytäryhtiöt  
  • yksityiset koulutuksen järjestäjät tai ylläpitäjät  
  • kuntien ja kuntayhtymien omistamat tytäryhtiöt. 

 

Ota yhteyttä

Päiviö, Anna
erityisasiantuntija
(osaamispalveluiden rahoitus, valtionavustukset, hankinnat)