Hyppää sisältöön

Vuoden 2025 toiminnan painopisteistä on päätetty

Tiedote
11.12.2024
Vaaleita pelinappuloita pöydällä valkoisella alustalla. Keskellä yksi pelinappula läpinäkyvässä kuplassa.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden neuvosto päätti 4.11.2024 Jotpan vuoden 2025 toiminnan painopisteistä. Neuvoston jäsenet edustavat työelämää ja keskeisiä ministeriöitä.

Osaamis- ja työvoimatarpeiden ennakointitiedon analysointi

Osaamistarvekompassin ylläpito ja käytön levittäminen. Lisäksi otetaan käyttöön ennakoinnin yhteistyömalli alueiden kanssa. 

 

Osaamispalveluiden rahoittaminen

Jotpa rahoittaa tunnistamiensa koulutus- ja osaamistarpeiden perusteella osaamispalveluita valtionavustuksilla ja hankinnoilla. Käytettävä rahoitusinstrumentti valitaan koulutuskohtaisesti.

 

Rahoituksen kohdentamisen painopisteitä vuonna 2025 ovat:  

Puhdas siirtymä -ohjelma  

  • Teollisen mittakaavan ratkaisut energiatehokkuuteen  
  • Kiertotalous, erityisesti mineraalien kierto (esimerkiksi kaivosteollisuudessa, akkujen kierrätyksessä, rakennusalalla)  
  • Kestävä matkailu ja siihen liittyvät palvelut (esimerkiksi digitalisaation ja vastuullisuuden kehittämisen vaatima osaaminen, palvelukokonaisuuksien kehittämisosaaminen) 

 

Digitalisaation edistäminen -ohjelma  

  • Terveysteknologian hyödyntämiseen liittyvä osaaminen   
  • Teollisuusrobotiikan hyödyntämiseen liittyvä osaaminen 

 

Sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatusalan ohjelma  

  • Kotipalvelutyöntekijän ja kotiavustajan osaamispalvelut erityisesti koulutuksessa aliedustettujen kohderyhmille 

 

Rahoitetuissa koulutuksissa huomioidaan myös koulutuksen toteuttajien opettajien täydennyskoulutustarve. 

Lisäksi toteutetaan työn ohessa opiskelun kehittämis- ja pilotointihanke sosiaali- ja terveysalalla sekä kasvatusalalla.  

Jotpan läpileikkaavina teemoina ovat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan vaikuttavuuden ja uuden liiketoiminnan syntymisen tukeminen sekä osaamis- ja koulutustason nostaminen. 

 

Alueellisten ja muiden yhteistyöverkostojen tuki ja vaikuttavuuden edistäminen

Jatketaan vaikuttavuuden seurantamallin kehittämistä sekä jatkuvan seurannan että yksittäisten temaattisten tutkimusten osalta. Käynnistetään ensimmäisten vaikuttavuustietojen hyödyntäminen ja levittäminen. Yhteistyön käynnistäminen työllisyysalueiden kanssa.

 

Tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittäminen ja koordinointi

Ohjaustoimien laatuun kytkeytyvien kansallisen urasuunnittelutaitojen hankkeen materiaaleja hyödynnetään Jotpan rahoittamissa koulutuksissa. Kansallisen elinikäisen ohjauksen seurantakehikkoon (luonnos) sisällytettyjä Jotpan opiskelijapalautteita seurataan.  

Selvitetään yhteistyössä verkostojen kanssa Osaamistarvekompassin hyötyjä työllisyysalueiden ohjaus- ja neuvontatyötä tekeville ja pyritään vakiinnuttamaan se työllisyyspalveluiden työkaluna vuosien 2025–2026 aikana. 

 

Koulutukseen erityisen tervetulleiden ryhmien osallistumisen edistäminen

Jotpa hyödyntää toteuttamansa tutkimuskokonaisuuden tuloksia omassa toiminnassaan ja levittää tuloksia keskeisille tahoille. Jotpa avaa kohdennettuja rahoitushakuja koulutukseen erityisen tervetulleille ryhmille. 

 

Ota yhteyttä

Hakanen, Jarno
kehittämispäällikkö
(jatkuvan oppimisen verkostoyhteistyö, strateginen suunnittelu)