Hyppää sisältöön
Punainen pallonmuotoinen koriste joulukuusessa.
Kuva: Antti Kanes

Joulukuu 2024

Valtionavustushaku käynnissä: Hankeavustus työn ohessa opiskelun vahvistamiseksi

Olemme avanneet haettavaksi valtionavustuksen, jonka tavoitteena on kehittää työn ja opintojen yhteensovittamista ja helpottaa osaavan työvoiman saatavuutta työvoimapula-aloilla.

Poiketen Jotpan muista valtionavustuksista, tällä valtionavustuksella ei rahoiteta koulutuksen järjestämistä. 

Tällä valtionavustuksella rahoitetaan 

  • koulutuksen suunnittelua ja seurantaa 
  • osallistujien ohjausta ja tukemista 
  • opiskelun järjestelyistä syntyviä kustannuksia.

Valtionavustuksen tarkoituksena on pilotoida ja kehittää työn ohessa opiskelun malleja tilanteessa, jossa aikuiskoulutustuki ei enää ole yksilön käytettävissä päätoimisen opiskelun tukemiseksi ja mahdollisuudet jäädä kokonaan pois työstä opiskelua varten ovat aikaisempaa rajatummat. 

Avustuksen hakuaika päättyy 7.2.2025 kello 12:00.

Lue tiedote tästä. 

 

Infotilaisuuden tallenne ja esitysmateriaalit

Avustushausta järjestettiin infotilaisuus torstaina 21.11.2024 kello 10.00–11.00. Tilaisuudessa vastattiin etukäteen tulleisiin ja tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin.

Tutustu tilaisuuden materiaaleihin ja tallenteeseen tästä.

 

Hankesivulla tietoa ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme julkaisseet hankesivun Hanke työn ohessa opiskelun vahvistamiseksi. Sivulta löydät muun muassa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

 

Vuoden 2025 rahoitushakujen teemat ja alustavat aikataulut

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden neuvosto päätti marraskuussa 2024 rahoituksen kohdentamisen painopisteistä. Vuoden 2025 rahoitushakujen tarkemmat teemat ja alustavat aikataulut perustuvat päätettyihin painopisteisiin. 

Jotpa rahoittaa osaamispalveluita tunnistamiensa koulutus- ja osaamistarpeiden perusteella. Käytettävä rahoitusmuoto valitaan koulutuskohtaisesti. Rahoitushakujen teemat liittyvät kolmeen eri ohjelmaan: 

  • Puhdas siirtymä -ohjelma 
  • Digitalisaation edistäminen -ohjelma 
  • Sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatusalan ohjelma. 

Lue tiedote ja tutustu teemoihin ja aikatauluihin tästä.

 

Vuoden 2025 toiminnan painopisteistä on päätetty

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden neuvosto päätti 4.11.2024 Jotpan vuoden 2025 toiminnan painopisteistä. Neuvoston jäsenet edustavat työelämää ja keskeisiä ministeriöitä.

Lue tiedote ja tutustu painopisteisiin tästä.

 

Päätökset on tehty: Puhtaan siirtymän täydennyshaussa myönnettiin avustusta 23 koulutukselle

Olemme myöntäneet valtionavustusta yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa osaamispalveluihin, joissa järjestetään lisää koulutusta puhtaan siirtymän teemoissa. Täydennyshaku liittyy puhtaan siirtymän valtionavustuksiin, joita Jotpa on avustanut syksyllä 2022 ja keväällä 2024. Tässä täydennyshaussa avustusta myönnettiin 23 koulutuskokonaisuudelle eri puolille Suomea. Hakijoiden suunnitelmien mukaan osaamispalveluihin voi osallistua noin 930 uutta opiskelijaa. 

Avustus toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksella (RRF-rahoitus). 

Lue tiedote tästä.

 

Päätökset on tehty: Työikäisten digitaalisia taitoja vahvistetaan alkavissa koulutuksissa

Olemme myöntäneet valtionavustusta yhteensä noin 1,1 miljoonaa euroa osaamispalveluihin, jotka vahvistavat erityisesti koulutukseen vähemmän osallistuvan työikäisen väestön digitaalisia taitoja sekä edistävät digitalisaatiota. Avustusta myönnettiin 18 koulutuskokonaisuudelle eri puolille Suomea. Hakijoiden suunnitelmien mukaan osaamispalveluihin voi osallistua noin 1150 uutta opiskelijaa. 

Alkavat koulutukset parantavat digitaalisia perustaitoja ja kehittävät työelämän digitalisaation edellyttämää osaamista. Avustuksen tarkoitus on kannustaa jatkuvan oppimisen palveluihin henkilöitä, jotka yleisesti osallistuvat koulutukseen muuta väestöä huomattavasti vähemmän.

Avustus toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksella (RRF-rahoitus). 

Lue tiedote tästä.

Päätökset on tehty: Hoiva-avustajien koulutuksen aloittaa 450 uutta opiskelijaa syksyn 2024 valtionavustuksella

Olemme myöntäneet valtionavustusta hoiva-avustajien koulutukseen yhteensä 3,1 miljoonaa euroa. Avustusta myönnettiin 13 koulutuskokonaisuudelle eri puolille Suomea. Hakijoiden suunnitelmien mukaan osaamispalveluihin voi osallistua noin 450 uutta opiskelijaa.

Valtionavustuksen tavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön saatavuutta ja henkilöstömitoituksen edellytyksiin vastaamista. Tällä valtionavustuksella järjestetään hoiva-avustajakoulutusta, joka perustuu uusiin hoiva-avustajan työn suosituksiin. Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty alkaen 1.8.2024.

Lue tiedote tästä.

 

Päätökset on tehty: Maa- ja vesirakentamisen, vesi- ja jätehuollon, kaavoituksen ja teollisen puurakentamisen alan koulutukset käynnistyvät

Olemme myöntäneet valtionavustusta yhteensä noin 3 miljoonaa euroa osaamispalveluihin, joilla lisätään osaamista maa- ja vesirakentamisen alalla, vesi- ja jätehuollossa, kaavoituksen alalla ja teollisen puurakentamisen alalla. Avustusta myönnettiin 20 koulutuskokonaisuudelle eri puolille Suomea. Hakijoiden suunnitelmien mukaan osaamispalveluihin voi osallistua noin 1000 uutta opiskelijaa. 

Valtionavustuksella järjestetään koulutusta ja muita osaamispalveluita, jotta erityisesti puhtaan siirtymän osaamistarpeisiin voidaan vastata paremmin. Näiden alojen ennakoituihin ja akuutteihin työvoiman saatavuushaasteisiin vastataan kouluttamalla pääasiassa alalla jo työskentelevää henkilöstöä.

Lue tiedote tästä.

 

Aikuisten taitotutkimuksen (PIAAC) tulokset osoittavat, että koulutuksessa aliedustettuihin ryhmiin tulee panostaa myös jatkossa

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) on tänään julkaissut aikuisten taitotutkimuksen (PIAAC) tulokset. Tutkimuksessa on tutkittu aikuisväestön (16–65-vuotiaat) eri elämänalueilla tarvitsemia tiedonkäsittelyn perustaitoja. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on niiden harvojen maiden joukossa, joissa aikuisväestön taidot ovat paremmat kuin runsas kymmenen vuotta sitten. Silti Suomessa on yli 300 000 työikäistä aikuista, joiden taidot ovat puutteellisia tutkimuksen kaikissa kolmessa taitoalueessa.

Jotpa on toimintansa alusta lähtien edistänyt aliedustettujen ryhmien osallistumista koulutukseen. Rahoittamamme osaamispalvelut ovat ensisijaisesti tutkintoa lyhyempiä koulutuksia, joissa aliedustetut ryhmät ovat yksi tärkeimmistä kohderyhmistä. 

Edellytämme rahoituksen saajia myös tarjoamaan koulutuksiin osallistuville henkilöille ohjausta ja muita tukitoimia, kuten uraohjausta tai oppimisen haasteiden tunnistamista. Näin muun muassa koulutuksessa aliedustettuja ryhmiä tuetaan heidän siirtyessään kohti korkeampaa osaamis- ja koulutustasoa. 

Lue tiedote tästä.

 

Tilaisuustallenne katsottavissa: Voiko koulutustietoa jakamalla saada ihmiset kouluttautumaan enemmän? - Tutkimuskokonaisuuden alustavista tuloksista

Julkaisimme marraskuussa alustavia tuloksia tutkimuskokonaisuudesta, jossa selvitetään, lisäävätkö koulutustiedon saaminen ja koulutukseen liittyvä ohjaus matalasti koulutettujen ihmisten hakeutumista koulutukseen.  

Tutkimuskokonaisuuteen kuuluu kaksi osiota, kirjepostikokeilu ja hakevan toiminnan pilotti. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ja Työn ja talouden tutkimus LABORE ovat suunnitelleet koeasetelmat ja arvioivat niiden vaikutuksia koulutukseen osallistumiseen. Lisäksi Työterveyslaitos TTL on tehnyt laadullista arviointia hakevan toiminnan pilotissa.

Tutkimuskokonaisuuden alustavia tuloksia esiteltiin Jotpan järjestämässä verkkotilaisuudessa perjantaina 22.11.2024. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa Jotpan YouTube-kanavalla.

Tilaisuuden esitysmateriaalit ja tallenne (jotpa.fi). 

Suora linkki tallenteeseen (youtube.com).

 

Osaamistarvekompassi herätti kiinnostusta ohjausalan johtavassa konferenssissa

Jotpa osallistui marraskuussa ohjausalan maailmanjärjestön, International Association for Educational and Vocational Guidancen (IAEVG) kansainväliseen konferenssiin Jyväskylässä. Jotpalla oli konferenssissa oma esittelypiste, jolla esittelimme ennakointitietopalvelu Osaamistarvekompassia. Palvelua on kehitetty EU:n RRF-rahoituksella vuodesta 2022. Pisteellämme vieraili niin suomalaisia ohjausalan ammattilaisia kuin kansainvälistäkin yleisöä.

Koska Jotpan lakisääteisiin tehtäviin kuuluu tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden koordinointi ja kehittäminen Suomessa, on tärkeää pysyä ajan hermolla ohjausalan kehityksestä meillä ja maailmalla. 

Jotpan esittelypistettä pitäneet Mia Ekström, Satu Meriluoto ja Emma Niemi kertovat tuoreessa kirjoituksessaan, kuinka konferenssi tarjosi oivalliset puitteet uusien näkökulmien löytämiselle, ajatustenvaihdolle ja verkostoitumiselle.

Lue kirjoitus tästä.

 

Osaamistarvekompassille tunnustusta OECD:n julkisen hallinnon innovaatiotoiminnan katsauksessa

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkaisi 19.12.2024 katsauksen julkisen hallinnon innovaatiotoiminnan kehityssuunnista. Monipuolisen analyysin lisäksi OECD Trends in Government Innovation 2024: Fostering Human-Centric Public Services -raportissa esitellään viitisenkymmentä innovatiivista palveluhanketta eri puolilta maailmaa. 

Jotpan kehittämä ennakointitietopalvelu Osaamistarvekompassi on yksi raportissa esiteltävistä palveluista. Raportissa esitellään Osaamistarvekompassin tarjoamaa ennakointitietoa.

Lue tiedote tästä.

 

Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankki auttaa työpaikkoja huomioimaan erilaiset oppijat

Joka viidennellä työikäisellä on oppimiseen liittyviä vaikeuksia. Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankin avulla työpaikat voivat edistää oppimisvaikeudet ja työntekijöiden moninaisuuden huomioivaa työkulttuuria.

Materiaalipankki tarjoaa työpaikoille tietoa ja työkaluja oppimisen esteiden huomioimiseen ja työssä oppimisen tukemiseen. Käytännönläheiset työkalut auttavat esimerkiksi oppimisvaikeuksien tunnistamisessa ja puheeksiottamisessa, työtä sujuvoittavien apuvälineiden valinnassa sekä saavutettavan viestinnän kehittämisessä.

Materiaalipankki on toteutettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella vuosina 2023–2024.

Siirry materiaalipankkiin tästä (tyossaoppiminensujuvaksi.fi).

 

Tilaa uutiskirjeemme