Hyppää sisältöön
Päivänkakkaroita auringonpaisteessa.
Kuva: Antti Kanes

Kesäkuu 2024

Tervetuloa lukemaan Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen kesäkuun 2024 uutiskirjettä!

Hankinnan tarjouskausi käynnissä: Puhtaan siirtymän investointien sujuvoittamiseen liittyvä osaaminen

Hankimme puhtaan siirtymän investointeja edistävää koulutusta. Osaamistarpeita on tunnistettu muun muassa ympäristömenettelyihin ja muuhun vihreän siirtymän sääntelyyn, rahoitusosaamiseen, hankkeiden strategiseen vuorovaikutukseen sekä investointipäätösten tekemiseen liittyen.  

Hankinnan tavoitteena on sujuvoittaa vihreän siirtymän investointien toteutumista sekä edistää niiden hyväksyttävyyttä. 

Hankinnan tarjouskausi päättyy 7.8.2024 kello 12.00.

Tutustu hankintaan tästä.

Tutustu 15.5.2024 järjestetyn infotilaisuuden materiaaleihin ja tallenteeseen tästä.

Hankinta rahoitetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (Recovery and Resilience Facility eli RRF), joka on osa NextGenerationEU-ohjelmaa.

 

Hankinnan tarjouskausi käynnissä: Pienten osaamiskokonaisuuksien pilotointi

Hankimme palvelua, jonka tarkoituksena on testata kansallista pienten osaamiskokonaisuuksien viitekehystä. 

Hankinnan kohteena olevat pilotit kehittävät ja testaavat pienten osaamiskokonaisuuksien suunnittelua ja toteutusta viitekehyksen mukaisesti sekä arvioivat saatuja tuloksia.

Hankinnan kohteena olevien pilottien tavoitteena on

  • luoda ja kokeilla yhteistyömalleja, joiden avulla suunnitellaan kiinnostavia ja työelämän tarpeita vastaavia pieniä osaamiskokonaisuuksia, joista organisaatiot ja yksilöt voisivat olla valmiita maksamaan
  • testata viitekehyksen toimivuutta ja sen tuottamaa lisäarvoa osaamiskokonaisuuksien suunnittelun perustana
  • toteuttaa viitekehyksen mukaisesti suunnitellut osaamiskokonaisuudet ja arvioida niiden laatua ja vaikuttavuutta
  • tuottaa tietoa pienten osaamiskokonaisuuksien markkinoinnin ja niitä koskevan ohjauksen tueksi.

Hankinnan tarjouskausi päättyy 13.8.2024 kello 12.

Tutustu hankintaan tästä.

Tutustu 22.4.2024 järjestetyn infotilaisuuden materiaaleihin ja tallenteeseen tästä.

 

Päätökset on tehty: Biotalousosaamisen ja biopohjaisten materiaalien osaamispalvelut käynnistyvät 420 opiskelijalle

Olemme myöntäneet valtionavustusta biotalousosaamiseen ja biopohjaisiin materiaaleihin liittyviin osaamispalveluihin yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa. Avustusta myönnettiin 9 koulutuskokonaisuudelle eri puolille Suomea.

Lue lisää avustuksen saajista tästä.

Avustus toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksella (RRF-rahoitus).

 

Jotpa selvittää työn ohessa opiskelun malleja ja niiden kustannuksia

Olemme tilanneet selvityksen, jossa selvitetään työn ohessa opiskelun malleja ja niiden kustannuksia. Kustannuksia selvitetään koulutuksen rahoittajan, työnantajan ja osallistujan näkökulmasta.   

Selvityksen kilpailutus toteutettiin helmi-maaliskuussa 2024, ja toteuttajaksi valittiin Innolink Group Oy. Selvityksen tuloksia saadaan syyskuun 2024 loppuun mennessä.   

Selvityksen tarkoitus on auttaa koulutustoimijoita kehittämään ja ottamaan laajemmin käyttöön koulutusmalleja, jotka mahdollistavat osaamisen kehittämisen ja pätevöitymisen työn ohessa. Selvitystyössä tutkitaan, millaiset koulutustoteutukset ja työpaikkojen käytännöt ovat edistäneet työn ohessa opiskelua Jotpan rahoittamissa koulutuksissa. 

Osana selvitystä Innolink Group Oy tekee ehdotukset koulutuspiloteiksi. Jotpa käynnistää koulutuspilottien rahoituksen syksyllä 2024. 

Lue lisää selvityksestä tästä.

 

Uutta verkkosivuillamme: Vaikuttavuus

Olemme julkaisseet uuden Vaikuttavuus-sisältösivun, jossa kuvailemme Jotpan toiminnan tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden tavoitteita. Vaikuttavuus-sivun kokonaisuuteen kuuluvat myös Opiskelijapalautteet- ja Jotpan opiskelijatarinoita -sivut. Sivukokonaisuuteen kokoamme jatkossa lisää tietoa toimintamme tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden seurannasta.

Tutustu Jotpan vaikuttavuuden seurantaan tästä.

 

Jotpa-kirjoitus: Hoiva-avustajakoulutuksissa on onnistuttu yli odotusten

Kirjoittanut Mikko Mähönen ja Kirsi Heinivirta

Jotpan rahoittamissa hoiva-avustajakoulutuksissa on onnistuttu kehittämään sujuvia koulutuskäytäntöjä. Yhteistyö ammatillisen opettajan, kielen opettajan ja työnantajan välillä edistää vieraskielisen opiskelijan työllistymistä Suomessa.

Koulutukset ovat lähteneet hienosti käyntiin, ja olemme saavuttamassa tavoitteen hyvin tuloksin. Tämänhetkisten seurantatietojen perusteella näyttää siltä, että toteutukset ovat olleet hyvin kustannustehokkaita: toteutuneiden koulutusten hinta on jäänyt arvioitua alhaisemmaksi.

Mikko Mähösen ja Kirsi Heinivirran yhteiskirjoituksessa kuvaillaan koulutusten suunnittelun taustoja ja tuloksia sekä koulutuksen järjestäjien kokemuksia käynnissä olevista koulutuksista.

Lue kirjoitus täältä.

 

Vieraskynä: Jotpa tukee työmarkkinoita datan avulla

Dataohjautuvuus astui uuden analytiikka- ja raportointijärjestelmän myötä Jotpan toiminnan ytimeen. Koulutusorganisaatiot ja ohjauksen ammattilaiset saavat nyt tietoa työelämässä tarvittavasta osaamisesta. Samalla Jotpa pystyy valvomaan rahoituksensa tuloksellisuutta ja lisäämään toimintansa läpinäkyvyyttä kansalaisille. ”Perinteisesti ajatuksena valtionhallinnossa on ollut seurata, paljonko rahaa jaettiin ja kenelle se meni. Tässä mallissa katsomme ennen kaikkea, mitä rahalla saatiin aikaiseksi. Seuraamme toimintamme yhteiskunnallista vaikutusta”, Jotpan johtaja Kirsi Heinivirta kertoo.

Teksti on alun perin julkaistu englanniksi 17.4.2024 Solitan verkkosivuilla. Solita on ohjelmistokehitykseen erikoistunut yritys, joka on rakentanut Jotpalle tietoalustan ja siihen liittyvät analytiikkaratkaisut. Alustaa hyödynnetään muun muassa Jotpan tuloksellisuuden seurannassa ja Jotpan kehittämässä Osaamistarvekompassissa.

Lue kirjoitus suomeksi verkkosivuiltamme tästä.

 

Kuva: Jenni Oranen / Jenoradesign

Vieraskynä: Onko oppiminen työssä uskon asia?

Työssä oppiminen on tärkeää niin yksilön osaamiselle, organisaatioiden kilpailukyvylle kuin yhteiskunnan uudistumisellekin. Aikuisväestön oppimisvaatimusten kasvaessa ja työelämän tehostuessa on yhä enemmän alettu ymmärtää myös oppimiseen liittyviä haasteita ja riskejä. Oppimisen ongelmallisia seurauksia voidaan taklata osaamisdiversiteetin ja työpaikkapedagogiikan keinoin. Keskeistä on se, miten yksilöt uskovat itseensä oppijoina ja millaisia mahdollisuuksia ympäristö oppimiselle tarjoaa.

Kirjoittaja Soila Lemmetty (KT, Dos.) on työssä oppimisesta, luovuudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut aikuiskasvatustieteilijä, Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian osaston tutkija sekä Jatkuva oppiminen työelämässä (JATKOT) -tutkimusryhmän johtaja.

Lue Soila Lemmetyn kirjoitus tästä.

 

Tulossa syksyllä: Työssä oppiminen sujuvaksi – materiaalipankista työkaluja oppimisen vaikeuksiin

Joka viidennellä suomalaisella työikäisellä on oppimisvaikeuksia tai muita oppimiseen liittyviä pulmia. Oppimisen esteet ovat yhteydessä työssä oppimiseen ja työkykyyn. Työpaikat voivat kuitenkin huomioida erilaiset työntekijät monin tavoin ja edistää jokaisen mahdollisuuksia oppia työssään ja pysyä mukana työn muutoksissa.

Jotpa kehittää parhaillaan materiaalipankkia, johon kootaan työkaluja ja materiaalia oppimisen esteiden huomioimiseen ja työssä oppimisen tukemiseen. Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankki julkaistaan syksyllä 2024 Jotpan verkkosivuilla. Järjestämme julkaisun yhteydessä lanseeraustilaisuuden tiistaina 29.10.2024. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta julkaistaan myöhemmin.

Lue lisää tulevasta materiaalipankista tästä.

 

Jotpan opiskelijatarinoita: Jaana Halin

Tervetuloa tutustumaan Jaanan opiskelijatarinaan! Jaana osallistui TIEJOT Tiedolla johtamisen osaajakoulutuksella tuottavuutta työelämään -koulutukseen. Koulutus on osa Digitalisaation ja vihreän siirtymän edistäminen -valtionavustustamme, ja se on toteutettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksella (RRF-rahoitus).

Tutustu Jaanan tarinaan tästä.

 

Osaamistarvekompassin kuulumisia: Osaamistarvekompassi ohjaustyössä -verkkotilaisuus 13.9.2024

Osaamisen ennakointitieto auttaa ohjausalan ammattilaisia pysymään ajan tasalla eri ammattialojen muuttuvista osaamisvaatimuksista. Tietoa hyödyntämällä voit auttaa asiakkaitasi punnitsemaan valintojaan tietoon perustuen ja tulevaisuuteen orientoituen.

Syvennymme teemaan verkkotilaisuudessa perjantaina 13.9.2024 klo 13–14.30. Tilaisuus on suunnattu ohjausalan ammattilaisille. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan myöhemmin.

Lue lisää tulevasta verkkotilaisuudesta tästä (osaamistarvekompassi.fi).

 

Osaamistarvekompassin kuulumisia: visualisoitua dataa ammattialojen osaamistarpeista

Osaamistarvekompassin Ammattialat-osio on uudistunut! Löydät palvelusta nyt ammattialakohtaisten tunnuslukujen ja työmarkkinasiirtymien lisäksi visualisoitua dataa alojen kysytyimmistä osaamisista.

Osaamiset on ryhmitelty sovellettavuuden mukaan alakohtaisiin, melko alakohtaisiin ja laajasti sovellettaviin osaamisiin sekä niiden lähiosaamisiin. Osaamisten keskinäistä jakaumaa puolestaan havainnollistaa pallokaavio, joka tarjoaa kätevän yleiskuvan alan osaamisista.

Osaamistarvekompassin kehitystyö toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella vuosina 2022–2024.

Tutustu ammattialojen osaamistarpeisiin tästä (osaamistarvekompassi.fi).

Tilaa uutiskirjeemme