Hyppää sisältöön
Pakkasesta huurteinen heinikko auringonpaisteessa
Kuva: Antti Kanes

Marraskuu 2024

Tervetuloa lukemaan Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen marraskuun 2024 uutiskirjettä!

Valtionavustushaku käynnissä: Hankeavustus osaamisen lisäämiseen jäte- ja vesihuollossa, maa- ja vesirakentamisessa, kaavoituksen alalla ja teollisessa puurakentamisessa

Olemme avanneet haettavaksi valtionavustuksen, jonka tavoitteena on

  • lisätä puhtaan siirtymän osaamista maa- ja vesirakentamisen alalla työskenteleville
  • vahvistaa puhtaan siirtymän ja erityisesti kiertotalousratkaisujen osaamista vesi- ja jätehuollossa työskenteleville
  • edistää puhtaan siirtymän osaamista kaavoituksen alalla
  • lisätä osaamista teollisen puurakentamisen kokonaisprosessissa (suunnittelu, teollinen esivalmistus ja työmaatoiminnot) ja rakennuttajaosaamisessa.

Avustusta voivat hakea ammatillisen koulutuksen järjestäjät, korkeakoulut, vapaan sivistystyön ylläpitäjät ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. 

Avustuksen hakuaika päättyy 9.12.2024 kello 16:15.

Lue tiedote tästä.

 

Infotilaisuuden tallenne ja esitysmateriaalit

Avustushausta järjestettiin infotilaisuus tiistaina 19.11.2024 kello 10.00–11.00. Tilaisuudessa vastattiin etukäteen tulleisiin ja tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin.

Tutustu tilaisuuden materiaaleihin ja tallenteeseen tästä.

 

Valtionavustushaku käynnissä: Hankeavustus työn ohessa opiskelun vahvistamiseksi

Olemme avanneet haettavaksi valtionavustuksen, jonka tavoitteena on kehittää työn ja opintojen yhteensovittamista ja helpottaa osaavan työvoiman saatavuutta työvoimapula-aloilla.

Poiketen Jotpan muista valtionavustuksista, tällä valtionavustuksella ei rahoiteta koulutuksen järjestämistä. 

Tällä valtionavustuksella rahoitetaan 

  • koulutuksen suunnittelua ja seurantaa 
  • osallistujien ohjausta ja tukemista 
  • opiskelun järjestelyistä syntyviä kustannuksia.

Valtionavustuksen tarkoituksena on pilotoida ja kehittää työn ohessa opiskelun malleja tilanteessa, jossa aikuiskoulutustuki ei enää ole yksilön käytettävissä päätoimisen opiskelun tukemiseksi ja mahdollisuudet jäädä kokonaan pois työstä opiskelua varten ovat aikaisempaa rajatummat. 

Avustuksen hakuaika päättyy 7.2.2025 kello 12:00.

Lue tiedote tästä. 

 

Infotilaisuuden tallenne ja esitysmateriaalit

Avustushausta järjestettiin infotilaisuus torstaina 21.11.2024 kello 10.00–11.00. Tilaisuudessa vastattiin etukäteen tulleisiin ja tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin.

Tutustu tilaisuuden materiaaleihin ja tallenteeseen tästä.

 

Hankesivulla tietoa ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme julkaisseet hankesivun Hanke työn ohessa opiskelun vahvistamiseksi. Sivulta löydät muun muassa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

 

 

Kirjepostikokeilun ja hakevan toiminnan pilotin alustavia tuloksia on julkaistu väliraportissa

Olemme julkaisseet alustavia tuloksia tutkimuskokonaisuudesta, jossa selvitetään, lisäävätkö koulutustiedon saaminen ja koulutukseen liittyvä ohjaus matalasti koulutettujen ihmisten hakeutumista koulutukseen.  

Tutkimuskokonaisuuteen kuuluu kaksi osiota, kirjepostikokeilu ja hakevan toiminnan pilotti. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ja Työn ja talouden tutkimus LABORE ovat suunnitelleet koeasetelmat ja arvioivat niiden vaikutuksia koulutukseen osallistumiseen. Lisäksi Työterveyslaitos TTL on tehnyt laadullista arviointia hakevan toiminnan pilotissa.  

Tutkimuskokonaisuus käynnistettiin vuonna 2022. Nyt julkaistussa väliraportissa esitellään tutkimuskokonaisuuden alustavia tuloksia. Lopulliset rekisteriseurannan tulokset valmistuvat vuoden 2025 lopussa. Akateeminen tutkimus jatkuu vielä 2025 jälkeen. 

Lue tiedote ja tutustu väliraporttiin tästä. 

 

Kirje kotiin ja ohjaaja työpaikalle - mitä opimme tutkimuksesta?

Miten julkisin varoin tuotettu koulutus kohdentuisi paremmin matalasti koulutetuille ihmisille? Siis heille, jotka hyötyisivät koulutuksesta eniten? Voisiko heidän koulutukseensa osallistumista lisätä ohjauksella ja tiedon jakamisella?  

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Etlan, Laboren ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa. Tutkimuksen väliraportti julkaistaan tänään 22.11.2024. Tutkimus on kesken, mutta oppeja on kertynyt jo paljon.  

Jotpan projektipäällikkö Milma Arola kertoo tuoreessa kirjoituksessa mietteitään kirjepostikokeilun ja hakevan toiminnan pilotin alustavista tuloksista.

Lue kirjoitus tästä.

 

Kuva: Hanna-Mari Romakkaniemi

Innostuneet yritykset ja kouluttajat kehittävät elintarvikealan vastuullisuutta Pohjois-Suomessa

Jotpan hankkima koulutus Vastuullinen ja ekologisesti kestävä elintarviketeollisuus on tuonut uutta puhtia ja intoa Pohjois-Suomen elintarviketeollisuuden yrityksiin ja koulutuksen järjestäjille. Koulutuksen tavoitteena on parantaa yrittäjien ja työntekijöiden vastuullisuus- ja ekologisuusosaamista tuotekehityksessä, myynnissä ja laitehankinnoissa. 

Jaamme vaikuttavia ja innostavia tarinoita työn ohessa suoritettavista koulutuksista, joita Jotpa on rahoittanut. Kouluttaja Hannu Pekkala REDU Edusta kertoo innostuneena koulutuksen vaikutuksesta koko alueen toimintaan.

Lue kirjoitus tästä.

 

Kuva: henkilökuvat Antti Eskola

Jotpan opiskelijatarinoita: Aleksi ja Meri

Tervetuloa tutustumaan Aleksin ja Merin opiskelijatarinaan! Meri Pikkarainen ja Aleksi Kalliokoski opiskelevat AhlmanEdussa ja saavat monipuolisuutta opintotarjontaan Jotpan rahoittamasta Elämystaitajat-hankkeesta. Opinnoissa on mahdollista valita opintokokonaisuuksia ravintola- ja catering-, matkailu- ja luonto- ja ympäristöalan perustutkinnoista sekä lyhytkoulutuksista kulttuuri- ja tapahtuma-alan tiimoilta. Koulutus rahoitetaan Koronapandemian lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutusten hoito -valtionavustuksellamme.

Tutustu Aleksin ja Merin tarinaan tästä.

 

Kuva: henkilökuvat Suomen Diakoniaopisto

Jotpan opiskelijatarinoita: Fatou ja Natalia

Tervetuloa tutustumaan Fatoun ja Natalian opiskelijatarinaan! Fatou ja Natalia opiskelivat Suomen Diakoniaopiston järjestämässä työvoimakoulutuksessa, johon tukea tarjosi Jotpan lisärahoitus Tukea S2-hoiva-avustajaopiskelijoille Helsinkiin. Koulutus rahoitetaan Hoiva-avustajien koulutus 1/2023 -valtionavustuksellamme. 

Tutustu Fatoun ja Natalian tarinaan tästä.

 

Osaamistarvekompassin kuulumisia 

Uudella raportilla tietoa ammattialojen yhteisistä osaamistarpeista

Osaamistarvekompassissa on julkaistu uusi Power BI -raportti, joka kertoo ammattialojen yhteisistä osaamistarpeista. Raportilta voi tarkastella, millä ammattialoilla tiettyä osaamista tai osaamisten yhdistelmää kysytään.

Raportti palvelee muun muassa ohjaustyön ammattilaisia asiakkaiden koulutusvalintojen ja urasuunnittelun tukemisessa.

Tutustu raporttiin tästä (osaamistarvekompassi.fi).

 

Uutta dataa työmarkkinasiirtymissä ja ammattialojen tunnusluvuissa

Osaamistarvekompassi sisältää visualisoitua dataa henkilöiden siirtymistä ammattialalta toiselle sekä opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymisestä eri aloille. Juuri päivitetyt tiedot kattavat siirtymät vuosilta 2017–2022.

Uudet tiedot on päivitetty myös Osaamistarvekompassin ammattialakohtaisiin tunnuslukuihin. Niissä on kuvattu alan työllisten määrää ja jakautumista ikäryhmittäin, toimialoittain, alueittain sekä koulutusaloittain ja -asteittain.

Lue lisää tiedotteesta. (osaamistarvekompassi.fi).

 

Terveysteknologiaa ja data-analyysia – vastaako koulutus terveys- ja hyvinvointialan digiosaamistarpeisiin?

Digitalisaatio asettaa uudenlaisia osaamisvaatimuksia myös terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisille. Osaamistarvekompassissa julkaistussa kirjoituksessa tarkastellaan, millaisia digitaalisia taitoja alan koulutus tuottaa eri koulutusasteilla Suomessa ja miten ne vastaavat työelämän tarpeisiin.

Analyysi perustuu Osaamistarvekompassin dataan tutkintojärjestelmän tuottamasta osaamisesta ja työelämän osaamistarpeista.

Lue kirjoitus tästä (osaamistarvekompassi.fi).

Osaamistarvekompassin kehitystyö toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella vuosina 2022–2025.

 

Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankki auttaa työpaikkoja huomioimaan erilaiset oppijat

Joka viidennellä työikäisellä on oppimiseen liittyviä vaikeuksia. Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankin avulla työpaikat voivat edistää oppimisvaikeudet ja työntekijöiden moninaisuuden huomioivaa työkulttuuria.

Materiaalipankki tarjoaa työpaikoille tietoa ja työkaluja oppimisen esteiden huomioimiseen ja työssä oppimisen tukemiseen. Käytännönläheiset työkalut auttavat esimerkiksi oppimisvaikeuksien tunnistamisessa ja puheeksiottamisessa, työtä sujuvoittavien apuvälineiden valinnassa sekä saavutettavan viestinnän kehittämisessä.

Materiaalipankki on toteutettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella vuosina 2023–2024.

Siirry materiaalipankkiin tästä (tyossaoppiminensujuvaksi.fi).

 

Tilaa uutiskirjeemme