Hyppää sisältöön

Fazer Makeiset: Selkeästi palasteltu perehdytys varmistaa oppimisen ja turvallisuuden

Kirjoitus
4.10.2023
Anna Niemelä (toimittanut)
Ihmisiä vilkkaalla kadulla
Eija Lehtonen ja Päivi Mäkitalo pitävät toisen asemaan asettumista olennaisena lähtökohtana hyvälle perehdytykselle (kuvituskuva).

Työskentelykieleen liittyvät asiat ovat Fazerilla enemmän pinnalla kuin työntekijöiden oppimisen pulmat. Tämä on tyypillinen tilanne monilla työpaikoilla, koska muuta kuin Suomea äidinkielenään puhuvien työntekijöiden määrä kasvaa.

Fazer Makeisten henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Mäkitalon mukaan Vantaan tehtaalla perehdytys oli aiemmin kokonaan suomeksi, mutta nyt sitä on alettu toteuttaa myös englanniksi.

Fazer tarvitsee paljon kausityövoimaa, kuten kesä- ja sesonkityöntekijöitä. Yritys haluaakin varmistaa, että perehdytys tukee mahdollisimman hyvin oppimista. Kun perehdytyskokonaisuus on hyvin rakennettu, se sopii monenlaisille oppijoille ja huomioi myös sen, että ihmiset oppivat eri tavoilla. Fazerin työnopastajakoulutuksissa on kiinnitetty huomiota siihen, kuinka tärkeää on asettua toisen ihmisen asemaan eikä olettaa muiden oppivan samalla tavalla kuin itse oppii.

- Kun opastaja tietää erilaisista oppimistyyleistä, niin hän ymmärtää paremmin, jos joku asia ei heti onnistukaan ja osaa sopeuttaa omaa työnopastustaan tilannekohtaisesti, Vantaan tehtaan perehdytysvastaava Eija Lehtonen sanoo.

Tavoitteena Fazerilla on luoda niin turvallinen perehdytystilanne, että perehdytettävä uskaltaa tuoda esiin mahdollisia oppimisen haasteitaan. Perehdyttäjien kanssa on myös käyty läpi, kuinka asioita voi ilmaista mahdollisimman selkeästi ja välttää esimerkiksi ammattislangisanoja.

Fazerin perehdytyskokonaisuus koostuu erilaisista osista. Ideana on kerryttää tietoa vähitellen ja eri muodoissa.

- Muistan, kuinka joskus ennen pidimme koko päivän mittaisia perehdytyskoulutuksia, joissa jaoimme kerralla aivan hirveästi tietoa. Porukka lähti sieltä pää täynnä tietoa erilaistenlappujen kanssa kotiin. Ajattelimme olevamme todella tehokkaita. Nykyisen perehdytysprosessimme malli palvelee työntekijää kuitenkin paljon paremmin. Uusi työntekijä voi perehtyä asioihin paloissa, jolloin tieto kerrostuu. Jokainen voi itse kerrata asioita ja tutustua rauhassa omaan tulevaan työpaikkaansa, Mäkitalo kertoo.

Perehdytyspassi varmistaa laatua

Perehdytyksen käynnistyessä jokaiselle työntekijälle kuvataan perehdytyksen kokonaisuus ja mistä osista se koostuu. Fazerin HR-yksikkö kehittää perehdytystä vuosittain erityisesti elintarviketurvallisuuden, laadun ja työturvallisuuden kanssa yhdessä.

Perehdytys käynnistyy itsenäisesti tehtävillä verkkokursseilla, joiden jälkeen pidetään perehdytystilaisuus. Siellä työntekijöillä on mahdollisuus kysyä heitä mietityttävistä asioista.

- Perehdytystilaisuudessa jokainen saa omaksi Tervetuloa taloon -vihkosen, johon voi perehtyä rauhassa kotona. Se on käytettävissä jo oppimisalustan kautta ennen saapumistakin, Lehtonen kertoo.

Perehdytykseen kuuluu myös perehdytyspassi. Siihen on jaoteltu selkeiksi kokonaisuuksiksi perehdytystilaisuudessa läpi käytävät asiat. Passin avulla varmistetaan, että uusi työntekijä on tehnyt tarvittavat verkkokurssit ja sisäistänyt tärkeät yleisen tason asiat. Perehdytyksen päätteeksi opitut asiat varmistetaan kokeella. Linjatyöskentelyyn siirryttäessä jokaisella linjalla täytetään työpistekohtainen työnopastuskortti.

Sen täyttäminen varmistaa oman työpisteen ja tehtäväkohtaisen osaamisen perehdytyksen aikana. Tässä vaiheessa työtehtävät käydään tarkasti läpi työnopastajan kanssa.

- Jokaisella työpisteellä olevassa työhönopastuskortissa kuvataan, mitä vaiheita työ sisältää. Sen avulla asiat tulevat varmasti käytyä läpi, eivätkä ne unohdu opastajalta tai opastettavalta. Perehdytys on myös tasalaatuista eikä sen taso ole kiinni siitä, kuka sattuu olemaan opastajana.

Lisäksi useimmissa työpisteissä käytössä ovat visuaaliset tuotteiden laatua koskevat työohjeet. Ne kuvaavat, miltä hyväksytty tuote näyttää.

- Joissakin työpisteissä olemme hyödyntäneet myös videoiden käyttöä opastusvälineenä. Esimerkiksi pesuohjeista tehdyt videotallenteet ovat linjan uuden työntekijän katsottavissa ja niitä voi tarvittaessa kerrata itsenäisesti milloin tahansa, Lehtonen kertoo.

Fazerin näkökulmasta hyvä perehdytys auttaa uutta työntekijää pääsemään nopeammin mukaan työyhteisöön ja tuo uudet työntekijät nopeammin tasaveroisiksi työkavereiksi muiden rinnalle.

- Uudessa työssä aloittaminen on usein varsin jännittävää ja stressaavaakin aikaa. Perehdytyksen avulla Fazer myös varmistaa, että uudet työntekijät saavat hyvän tulokaskokemuksen ilman ylimääräistä stressiä, Mäkitalo sanoo.

Eija Lehtosen ja Päivi Mäkitalon vinkit

  • Älä oleta, että toinen ihminen oppii kuten sinä,
    yritä asettua toisen asemaan.
  • Hyvällä perehdytyksellä perehdyttäjä saa nopeammin osaavan
    työkaverin ja se varmistaa myös työturvallisuutta.
  • Kun perehdytykseen kuuluvat asiat on selkeästi kirjattu, kaikki asiat
    tulee käytyä läpi ja voi varmistaa, ettei siinä ole vaihtelua eri
    perehdyttäjien välillä.

Lisätietoja

Artikkeli on julkaistu alunperin osana Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen tuottamaa Jokaisen osaaminen näkyviin – Aikuisten oppimisen vaikeudet, kouluttautuminen ja työelämä -julkaisua.