Tekoälyn hyödyntämisen koulutukset käynnistyvät pienten ja keskisuurten yritysten työntekijöille
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus on toteuttanut kilpailutuksen, jossa hankitaan tekoälysovellusten hyödyntämisosaamiseen liittyvää koulutusta pienille ja keskisuurille yrityksille.
Osaamispalveluilla edistetään pienten ja keskisuurten yritysten henkilöstön osaamista tekoälysovellusten hyödyntämisessä osana liiketoiminnan ja tuottavuuden kehittämistä. Lisäksi hankinnalla tarjotaan ratkaisuja siihen, miten tekoälyosaamista voitaisiin vahvistaa tulevaisuudessa ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteissa.
Osaamispalveluihin tavoitellaan vähintään 400 henkilöä.
Hankinta toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksella (RRF-rahoitus).
Lue lisää hankinnasta
Tekoälyn nopea kehitys muuttaa työtä ja vaatii uutta osaamista
Tekoälyn kehitys kiihdyttää yhteiskunnan digitalisaatiota. Tiedon ja nopeasti kehittyvien teknologioiden hyödyntäminen tarjoaa mahdollisuuden tehostaa toimintaa, tuottaa kustannussäästöjä sekä parantaa esimerkiksi palveluiden laatua ja asiakaskokemusta.
Toistaiseksi tekoälyn hyödyntämiseen liittyviä sisältöjä ei sisälly ammatillisen koulutuksen tutkintoihin tai tutkintojen osiin. Tekoälyn kehitys muuttaa kuitenkin myös ammattiosaajien työtä. Jatkossa onkin tarpeen oppia hyödyntämään työtehtäviä kehittäviä, muuttavia tai korvaavia tekoälysovelluksia muiden digitaalisten työkalujen tavoin.
Valitut palveluntuottajat
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus on hyväksynyt tarjouskilpailun perusteella palveluntuottajiksi jokaiselle viidelle osa-alueelle seuraavat tarjoajat:
- Minna Learning Oy
- Y4 Works Oy
Hankinnan arvo on 3 miljoonaa euroa. Koulutukset alkavat vuoden 2024 lopulla.
Tekoälyn hyödyntämistä voi oppia käytännönläheisesti ja rohkealla asenteella
Valitut palveluntuottajat odottavat koulutusten alkamista innostuneina. Projektipäällikkö Laura Bruun Minna Learning Oy:stä kertoo, että koulutuksissa osallistujat saavat selkeän ymmärryksen tekoälyn perusperiaatteista ja mahdollisuuksista sekä pääsevät heti soveltamaan oppeja konkreettisissa harjoitustöissä omassa työssään. Tämä luo vahvan pohjan jatkuvalle oppimiselle.
“Tekoälyn koulutuksissamme korostuu käytännönläheisyys. Vertaisoppiminen ja fasilitoidut tapaamiset ovat keskeisiä osia oppimisprosessia – yhdessä jaetuista kokemuksista syntyy uusia oivalluksia, jotka tukevat ammatillista kasvua ja motivoivat oppimaan lisää”, Bruun toteaa.
Y4 Works Oy:n kumppanuuksista ja urapalveluista vastaavan Otso Kratzin mukaan tekoälyn käytössä ollaan tällä hetkellä suuren kehitysloikan kynnyksellä. Tekoälyn nopean kehittymisen ja uusien työkalujen myötä muodostuu kokonaan uusia työn tekemisen muotoja, joita tämän koulutuksen käyneet pystyvät hyödyntämään omassa työssään.
“Pystymme tällä koulutuksella antamaan osallistujille perustiedot ja -taidot tekoälyn hyödyntämisestä sekä itseluottamuksen ottaa itsenäisesti käyttöön tulevaisuudessa saataville tulevia, entistä kehittyneempiä sovelluksia. Osallistuja saa kyvyt ja rohkeuden uusiutua markkinoiden muuttuvissa vaatimuksissa, kun tekoälyn kehitys synnyttää uudenlaista työtä ja uusia työpaikkoja”, Kratz kertoo.