Hyppää sisältöön
Henkilö kirjoittamassa muistiinpanoja.

Tälle sivulle on koostettu vastauksia valtionavustusta koskeviin kysymyksiin

Kysymyksiä ja vastauksia valtionavustuksesta vankien perustaitovalmennukseen

Järjestimme 9.10.2023 infotilaisuuden vapaan sivistystyön toimijoille liittyen vankien perustaitovalmennus valtionavustukseen. Tiedotustilaisuuden ilmoittautumislomakkeella osallistujat saivat toimittaa meille kysymyksiä valtionavustusta koskien. Tälle sivulle on koostettu vastauksia saamiimme kysymyksiin.

Olemme koonneet kysymyksen lähes sellaisessa muodossa kuin ne on meille toimitettu. Muutamiin kohtiin on lisätty esimerkiksi sulkeisiin tarkentava selite.

Kysymykset ja vastaukset

  1. Kuuluvatko tutkintavangit kohderyhmään?  

    Vastaus: Kyllä, tutkintavangitkin kuuluvat avustuksen kohderyhmään.

     

  2. Onko sisältöjä mahdollista/tarkoituksenmukaista toteuttaa etänä? Onko ensisijaisesti kysymys lähi- vai etäopetuksesta?

    Vastaus: Vankiloissa internetin käyttö on hyvin rajallista, joten lähtökohtaisesti toteutukset tulee tehdä paikan päällä. Toteutuksen pääpaino ei voi olla etätoteutuksissa.  

     

  3. Tuleeko vst-laista (Laki vapaasta sivistystyöstä) tähän etäopiskeluun ja/tai opintojen laajuuteen jotain (lisä)näkökohtia?

    Vastaus:  Kansanopiston yhtenä opiskelujaksona järjestämän koulutuksen vähimmäispituus on 10 opetustuntia. Opiskelujakson opetus on jaettava vähintään kahdelle peräkkäiselle päivälle siten, että sitä annetaan keskimäärin vähintään viisi tuntia päivässä.

    Kansanopiston opetussuunnitelmaan perustuvaan etäopetukseen ja työssäoppimiseen tulee liittyä yksi tai useampi vähintään 10 opetustuntia kestävä lähiopetusjakso. Lähiopetusjaksoon sovelletaan, mitä 1 momentissa säädetään opiskelujaksosta. Lähiopetusjaksoa koskevasta vaatimuksesta voidaan poiketa kansanopiston järjestämässä etäopetuksessa tai työssäoppimisessa yksittäisen henkilön laitoksessa olon tai erityisen terveydellisen syyn vuoksi.

     

  4. Miten näette digitaalisuuden roolin ja merkityksen haettavissa hankkeissa, huomioiden erityisolosuhteet, joissa opetusta on ajateltu järjestettäväksi? Voiko esimerkiksi ohjattu ja valvottu harjoittelu tietokoneen äärellä (internet-yhteydellä tai ilman) tuoda lisäarvoa ja -ulottuvuuksia hankkeelle?

    Vastaus: Digitaalisten laitteiden käyttö on mahdollista, mutta suunnittelussa tulee huomioida, että vankiloissa on hyvin rajallisesti esimerkiksi tietokoneita käytettävissä.    

     

  5. Voiko opiskelun viedä kokonaan uudelle tasolle digitaalisesti hyödyntämällä täysin offline-tilassa toimivia ympäristöjä ja tekoälyä, jotka jo nyt ovat käytettävissä. Opiskella (tehdä harjoituksia, lukea tekstejä,..) voi kokonaan offline ympäristössä josta hlökunta voi ladata vastaukset/tehtävät verkkoon arvioitavaksi? Opiskelun lisäksi kehittää työelämävalmiuksia...Pilotoida uudenlaista, yksilöllistä mallia.

    Vastaus: Digitaalisten laitteiden hyödyntäminen ei ole kiellettyä, mutta toteutuksen pääpaino tulee olla lähiopetuksessa. Kohderyhmällä voi olla oppimisvaikeuksia ja puutteita perustaidoissa, ja valmennuksiin osallistujat tarvitsevat lähtökohtaisesti paljon lähitukea oppimiseen ja esim. laitteiden käyttämiseen.  

     

  6. Saako avustushankintaa käyttää tietokoneiden hankintaan?

    Vastaus: Valtionavustusrahoitusta voi lähtökohtaisesti käyttää myös laitteiden hankintaan. Laitahankinnat tulee olla tarkoituksenmukaisia avustuksen tavoitteiden ja valmennuksen kohderyhmän kannalta. Esitetyt kulut arvioidaan osana hakemuksen kokonaisarviointia. Yleisohjeessa valtionavustuksen hakijalle ja käyttäjälle on kuvattu hyväksyttäviä kustannuksia ja ohjeita niiden kirjaamiseen.

     

  7. Jos vankila suosittelee 1–3 hengen ryhmiä, onko OK hakea rahoitusta vankilaan ehdotuksen mukaan?

    Vastaus: Ryhmäkoko tulee sopia vankilan kanssa, mutta lähtökohtaisesti toteutus tulee olla ryhmävalmennusta, ei yksilövalmennusta. Ryhmän minimikoko on 2, mutta tätä suurempi koko on suositeltava.  

     

  8. Tuleeko avustus kohdennettuna ainoastaan vankilassa tapahtuvaan koulutukseen vai voidaanko koulutuksiin soveltaa poikkeuksellisesti esim. vapaan sivistystyön rahoitusta, vaikka sen tavanomaiset edellytykset rahoitukselle eivät täyttyisikään (mm. kaikille avoin, tietty määrä lähiopetusta).   Viittaan mm. korona-aikaan, jolloin tavanomainen lähiopetusvaatimus poistettiin.

    Vastaus: Tässä haussa on käytössä Jotpan valtionavusturahoitusmahdollisuus, eli tässä ei oteta kantaa siihen mitä toimintaa valtionosuusrahoituksella toteutetaan. Myös Jotpan valtionavustuksella rahoitetussa toiminnassa tulee noudattaa vapaan sivistystyön laissa ja ylläpitämisluvissa olevia reunaehtoja.

     

  9. Voiko valmennusta järjestää vain omalla lakisääteisellä maantieteellisellä alueella?

    Vastaus: Valitettavasti kyllä, tämä koskee sekä kansalaisopistoja että kansanopistoja.

     

  10. Onko tarkoituksena, että yhdessä vankilassa voidaan tarjota kaikkia osaamismerkkien alueita? Vai riittääkö, että tarjotaan osaan liittyvää koulutusta?

    Vastaus: Oppilaitoksen tulee tarjota mahdollisuus perustaito-osaamismerkkien suorittamiseen osana opetuksen toteutusta mahdollisimman laajasti, mutta vähintään yhdellä osa-alueella.  

     

  11. Onko olemassa vankiloiden koulutuksesta vastaavien henkilöiden yhteystiedoista listaa yhteistyön suunnittelua varten?

    Vastaus: Rise suosittelee ottamaan yhteyden ensisijaisesti vankilan johtoon. Yhteystiedot löytyvät verkkopolulta: www.rikosseuraamus.fi > toimipaikat > vankilat. Lisätietoja saa tarvittaessa satu.tsharkov@om.fi . Jokelan ja Keravan vankilan osalta voi olla yhteydessä Laura.a.Saarinen@om.fi (johdon kanssa ollaan tästä molempien talojen osalta keskusteltu jo).

     

  12. Onko opintojen laajuuteen (esim. opintoviikkomäärä) jonkunlainen ala-/yläraja?

    Vastaus: Vst-laista tulee tietyt vähimmäisvaatimukset tuntimäärille. Alaraja siten kuin kysymyksen 3 vastauksessa on määritelty. Ylärajaa ei ole.

     

  13. Maksetaanko kaikki palkat henkilökohtaisia palkkana vai voiko esim. kouluttaja laskuttaa oman yrityksensä kautta hanketta?

    Vastaus: Hankerahoituksella voi hankkia myös palveluita. Hakutiedotteen liitteenä olevassa Yleisohjeessa valtionavustuksen hakijalle ja käyttäjälle on kuvattu hyväksyttäviä kustannuksia ja ohjeita niiden kirjaamiseen.  

     

  14. Hakemuksessa arvioidaan koulutuksen aloittaneiden lukumäärä? Onko kyse brutto- vai netto-opiskelijamäärästä?

    Vastaus: Mikäli esimerkiksi sama opiskelija vaihtaa paikkaa ja aloittaa sekä keväällä että syksyllä eri valmennuksessa, hänet voidaan laskea kaksi kertaa osallistujaksi.

     

  15. Haun kriteereissä mainittiin: "Kokeiluun osallistuvilta avustuksen hakijoilta ja käyttäjiltä edellytetään kiinnostusta ja sitoutumista vankiloissa järjestettävän perustaitovalmennukseen ja tahtotilaa sen pitkäjänteiseen kehittämiseen." Onko tähän tulossa jatkossa erillistä rahoitusta vai tarkoitetaanko tällä VST:n valtionosuudella toteutettavaa koulutusta?

    Vastaus: Tässä kokeilussa on tavoitteena kerätä kokemuksia ja tietoa, miten perustaitovalmennuksia voisi toteuttaa valtionosuuskoulutuksena jatkossakin ja mitkä ovat mahdolliset esteet.  

     

  16. Tarjoaako järjestävä kansanopisto esim. majoituksen vangeille? Entä ruokailu tms.?

    Vastaus: Valmennukset tulee järjestää vankiloissa. Myös avovankilassa valmennus tulee tapahtua avovankilan tiloissa/läheisyydessä ryhmässä. 

     

Ota yhteyttä

Mähönen, Mikko
erityisasiantuntija
(osaamispalveluiden rahoitus, valtionavustukset, hankinnat)