Anbudsperioden för upphandlingen börjar: Hållbar livsmedelsproduktion

Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning upphandlar utbildning som främjar hållbar livsmedelsproduktion. Kompetensbehov har identifierats bland annat inom förminskning av torvåkrars koldioxidutsläpp, stöd för cirkulär ekonomi inom livsmedelsproduktion, förbättrande av jordmånens bördighet samt dataekonomi inom jordbruk.
Syftet med upphandlingen är att stöda den gröna övergången, självförsörjning samt digitalisering inom jordbruk. Målsättningen med upphandlingen är att främja en hög kompetensnivå och kännedom om både aktuell forskning och branschens utveckling inom den finländska primärproduktionen. Dessutom är målet att stöda kompetens inom primärproduktionen i att fatta beslut som tar miljön i beaktande på ett sätt som främjar verksamhetens räntabilitet även i fortsättningen.
Bekanta dig med upphandlingen
Infomöte på finska
Ett infomöte gällande upphandlingen ordnas på fredagen den 4 april 2025 kl. 10.00-11.00. Under infomötet svarar vi både på frågor som skickats in i förväg och frågor som ställs under tillställningen. Infomötet ordnas på finska.
Bakgrund till upphandlingen
Mat som produceras i Finland är av hög kvalitet. Den finländska naturen och rena vattendrag erbjuder bra omständigheter för odling och boskapsskötsel. Lönsamhet av jordbruk är viktigt exempelvis för livsmedelsindustrin, som har även betydlig potential inom tillväxten av export. Dessutom anses jordbruk som en viktig sektor med tanke på självförsörjning, livsmedelssäkerhet, försörjningsberedskap och landsbygdens livskraft.
Klimatkrisen har en kraftig inverkan på jordbruket. Klimatförändringen har dock uppskattats ha även positiva påverkningar på det finländska jordbruket. Troligtvis kommer räntabiliteten av jordbruk att förbättras som resultat av de förlängda växtperioderna och odlingsgränserna som förflyttas alltmer norrut på grund av de höjda temperaturerna.
Jordbruk är Finlands andra största källa av utsläpp efter energiproduktionssektorn. Miljöåtgärder som vidtas inom jord- och skogsbruk spelar en betydande roll i hur man når Finlands klimatmål. Potential för utsläppsminskning finns i synnerhet på åkrar som bygger på torv. Torvåkrar producerar över hälften av alla utsläpp inom jordbruk trots att deras andel av fältareal är endast 11 procent (Turvepeltojen käytön tiekartta vuoteen 2050, jukuri.luke.fi, sammanfattning på svenska).
Kompetensbehov förekommer inom prognostiseringskunskaper gällande klimatförändringen och hur man reagerar på den. Dessa kompetensbehov kan besvaras med kortvariga utbildningar inom kontinuerligt lärande.
Upphandlingens mål
Skols upphandlar utbildning inom följande delområden:
- Delområde 1. Förbättrande av jordmånens hälsa och bördighet samt anpassning till klimatförändringen
- Delområde 2. Ägarskap och utnyttjande av data i jordbruk
- Delområde 3. Cirkulär ekonomi inom livsmedelsproduktion och stöd för självförsörjning
- Delområde 4. Minskning av torvåkers klimatutsläpp
Syftet med denna upphandling är att stöda nya behovsorienterade studier och studiehelheter. Skols kan inte upphandla examina eller examensdelar inom yrkesutbildning. Skols kan inte heller upphandla personal- eller arbetskraftsutbildning eller utbildning som motsvarar endast ett företags behov.
Upphandlingen utlyses till ett belopp av 1,6 miljoner euro. Två tjänsteproducenter väljs ut för varje delområde.
Tjänsten kan produceras antingen av en enskild organisation eller i sammanslutning med andra utbildningsorganisationer. I en sammanslutning registreras en organisation som huvudansvarig ansökare.
Utbildningarna bör ordnas i sin helhet mellan den 1 augusti 2025 och den 31 maj 2027. Utbildningen bör planeras så, att den kan avläggas huvudsakligen vid sidan om arbete.
Utbildningen bör vara avgiftsfri för studerandena. Tjänsteproducenten är ansvarig för studeranderekrytering.
Lämna anbud
Bekanta dig med mer detaljerad information om upphandlingen via Cloudia-anbudstjänsten. Registrering förutsätts för användning av tjänsten.
Tjänsteproducenterna kan ställa frågor gällande upphandlingen via anbudstjänsten i början av anbudsperioden. Frågorna bör ställas innan kl. 12.00 den 18 april 2025. Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning svarar på frågorna senast den 22 april 2025.
Tidsfristen för anbudet går ut den 7 maj 2025 kl. 12.00. Servicecentret ämnar fatta besluten om upphandlingen under maj 2025.
Vem kan delta i konkurrensutsättningen av upphandlingar?
Alla privaträttsliga gemenskaper kan delta i konkurrensutsättningen av upphandlingar.
Anbud kan lämnas till exempel av
- privata företag
- yrkeshögskolor och deras dotterbolag
- privata anordnare av utbildning, eller huvudmän för läroanstalter eller
- dotterbolag ägda av kommuner och samkommuner.