Skip to main content

Den första ansökan om understöd för förstärkande av studier vid sidan om arbete väckte intresse – över 90 arbetsgivare tog del av ansökan

Meddelande
20.2.2025
Kuvassa neljä henkilöä, joista kaksi kättelee toisiaan. Toisella kättelijöistä on kyynärsauva kädessään. Yhdellä henkilöistä on hoitajan asu päällä.

Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols) utlyste i november 2024 en ansökan om statsunderstöd vars syfte är att förstärka arbetsgivarnas roll i arbetstagarnas kontinuerliga lärande och underlätta avläggande av studier vid sidan om arbete. Ansökan om statsunderstöd är en del av projektet för att stärka studier vid sidan om arbete som regeringen har beslutat att genomföra under åren 2025–2026 (tem.fi). 

Tidsfristen för ansökan om statsunderstöd var 20.11.2024–7.2.2025. Sammanlagt 31 ansökningar skickades in och det ansökta beloppet på understöd var cirka 6,3 miljoner euro. 

Skols strävar efter att fatta besluten om understöd under februari. 

Den andra ansökan inom pilotprojektet utlyses i maj. Högst 10 miljoner euro kan beviljas i statsunderstöd genom dessa två ansökningar.  

 

Detta statsunderstöd avviker från Skols andra statsunderstöd i och med att anordnande av utbildning inte finansieras med det här statsunderstödet. 

Med detta statsunderstöd finansieras 

  • planering och uppföljning av utbildning 
  • vägledning av och stöd för deltagare  
  • kostnader som uppstår av arrangemang av studier. 

Syftet med detta statsunderstöd är att genomföra pilotprojekt och utveckla modeller för studier vid sidan om arbete när vuxenutbildningsstödet inte längre är tillgängligt för individer som stöd för heltidsstudier, och när möjligheter för att helt och hållet utebli från arbete för att studera är mer begränsade än tidigare. 

 

Ansökningarnas mål är arrangemang för 1230 studerande tillsammans med 90 arbetsgivare

I den första ansökan om understöd inom ramen för detta projekt ansöktes understöd för stöd för studier vid sidan om arbete för sammanlagt 1230 studerande. Ansökningarnas antal studerande fördelade sig enligt olika examen som följande:  

  • sjukskötarexamen 335 studerande 
  • grundexamen inom social- och hälsovården 510 studerande 
  • socionomexamen 250 studerande 
  • kandidat- eller magisterexamen inom pedagogik (småbarnspedagogik) 120 studerande 
  • kvalificerande studier som leder till behörighet som speciallärare 15 studerande. 

Sammanlagt 90 arbetsgivare deltog i ansökan. Utgående från ansökningarna skulle sammanlagt 14 välfärdsområden delta i och stå för de högsta antalen studerande i pilotprojektet. Privata företag inom hälsovården skulle stå för de näst högsta antalen studerande med sammanlagt 27 företag som deltog i ansökan. Kommunerna skulle stå för de tredje högsta antalen studerande med 43 kommuner som deltog i ansökan om understöd. 

Pilotprojektet i sin helhet strävar efter att omfatta ungefär 1900 examensstuderande. Målsättningen för antalet studerande grundar sig på antalet examensstuderande som använt sig av vuxenutbildningsstödet och som utexaminerats år 2021. Situationen på arbetsmarknaden ändras dock snabbt, vilket betyder att siffrorna är vägledande. I princip är målsättningen för pilotprojektet dock att ta emot deltagare från alla ovannämnda examina eller utbildningar. 

 

Följande ansökan om statsunderstöd

Skols utlyser den följande ansökan om statsunderstöd i maj 2025. Denna ansökan om understöd utlyses med samma innehåll som ansökan som nu verkställts. Branschspecifika eller övriga betoningar är dock möjliga ifall de anses som nödvändiga på basis av den första ansökan. 

Vi uppmuntrar alla verkställare av utbildning inom social- och hälsovården samt pedagogik att ansöka om understödet tillsammans med arbetsgivare på branschen på våren 2025. Det lönar sig att kontakta potentiella samarbetspartner i god tid innan utlysningen av understödsansökan.

 

Ta kontakt

Mähönen, Mikko
specialsakkunnig
(finansiering av kompetenstjänster, statsunderstöd, upphandlingar)
Hakanen, Jarno
utvecklingschef
(nätverkssamarbete inom kontinuerligt lärande, strategisk planering)
Himberg, Tommi
specialsakkunnig
(analyser över prognostiseringsdata om kompetens- och arbetskraftsbehov, samarbete inom prognostisering)