Pilotprojekt inom mikromeriter startar vid sju högskolor
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols) har förberett upphandlingen av pilotprojekt inom mikromeriter tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet (UKM). Skols genomförde konkurrensutsättningen under sommaren 2024.
Pilotprojekten som upphandlas utvecklar och testar hur man planerar och verkställer mikromeriter i enlighet med UKM:s skiss till referensramen, samt tolkar projektens resultat.
UKM leder arbetet med utvecklande av referensramen. Skols ansvarar för upphandlingen av pilotprojekt och administrativa ärenden gällande projekten.
Läs mer om upphandlingen
Mikromeriter för utbudet av kontinuerligt lärande närmare arbetslivets behov
Kompetensutvecklingens värde betonas ytterligare i och med att arbetslivet, arbetsuppgifterna, teknologin och världen förändras i allt snabbare takt. Brist på kompetens förekommer på arbetsmarknaden och personer som arbetar i krävande uppgifter har ett behov av att uppdatera och förnya sin kompetens. I Finland behövs i allt högre grad kortvarig utbildning för vuxna som dessutom besvarar arbetslivets behov.
Syftet med arbetet kring referensramen för mikromeriter (micro-credentials) är att komma fram med terminologi, begrepp och material som förstärker enhetligheten, genomsynligheten, begripligheten och pålitligheten i nätverket av producenter, upphandlare och utnyttjare av mikromeriter.
Målsättningen är att skapa ett identifierbart och erkänt koncept för beskrivningar och utvärderingar av kompetens som bygger på mikromeriter och vars utgångspunkt är samarbete med arbetslivet och arbetslivets behov, samt högskolors snabba och flexibla kompetenslösningar.
Utvalda tjänsteproducenter
Utgående från konkurrensutsättningen har Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning godkänt följande anbudsgivare och pilotprojekt som tjänsteproducenter:
- Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingstjänst HYplus: AI Act
- Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu: Gerontologisen osaamisen kehittäminen
- Lab-ammattikorkeakoulu: Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin erikoistunut osaaja
- Laurea-ammattikorkeakoulu: Ihmislähtöisten digitaalisten palveluiden kehittäminen ja toteuttaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
- Laurea-ammattikorkeakoulu: Vastuullisella johtamisella kestävää työelämää ja tuottavuuden kasvua
- Metropolia ammattikorkeakoulu: DATA/ML OHJELMISTOKEHITTÄJÄN TOPUP
- Oulun yliopisto: Lyhytterapeuttista osaamista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille
- Seinäjoen Ammattikorkeakoulu: Hiilijalanjälkilaskenta ja vastuullisuusraportointi tukemassa vihreää kasvua ja uudistumista
Värdet på upphandlingen är 3 miljoner euro.
Planeringen av pilotprojekten tillsammans med arbetslivsaktörerna startar under hösten 2024 och pilotprojekten inom utbildning inleds i början av år 2025.
I pilotprojekten identifierar anordnaren av utbildning och arbetsgivarna företagens kompetensbehov
Av de utvalda tjänsteproducenterna börjar yrkeshögskolan Metropolia ammattikorkeakoulu pilotprojekt inom mikromeriter angående programutveckling.
Enligt kompetensområdeschef Janne Salonen från Metropolia är det viktigt att känna igen hurdant teknologikunnande det är mest akut brist på. Samarbetet med företag och identifierande av deras kompetensbehov är mycket viktigt i pilotprojekten inom mikromeriter. Samarbetet kan utökas även på andra håll, exempelvis inom eventuellt forskningssamarbete.
”Användning av teknologi förbättrar tydligt arbetstagarens produktivitet. Dessutom är ny kompetens till nytta för arbetsgivaren till exempel från synvinkeln av företagets strategi. Vi diskuterar med företag, kartlägger deras kompetensbehov och skräddarsyr helheter som motsvarar branschens behov. Kompetens synliggörs till exempel med en digital identifierare och studiepoäng som studeranden kan uppvisa.”