Utbildningarna som börjar främjar investeringar inom den gröna övergången

Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning har genomfört en konkurrensutsättning för upphandlande av utbildning som främjar investeringar inom övergången till ren energi.
Sammanlagt 8 tjänsteproducenter valdes ut för denna upphandling. Tidsfristen för konkurrensutsättningen av upphandlingen var 3.10.2024-20.11.2024. Sammanlagt 16 anbud skickades in.
Utbildningarna smidiggör förverkligandet av investeringar inom den gröna övergången och främjar deras godtagbarhet.
Kompetensbehov har identifierats bland annat inom miljöärenden och reglering inom övergången till ren energi, finansiering, strategisk växelverkan inom projekt samt beslutsfattande gällande investeringar.
Det eftertraktade antalet deltagare i kompetenstjänsterna är minst 960 personer.
Konkurrensutsättningen av den här upphandlingen genomfördes ursprungligen under sommaren 2024 men måste avbrytas. Konkurrensutsättningen genomfördes på nytt i oktober-november 2024.
Upphandlingen förverkligas med finansiering från Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF-finansiering).
Läs mer om upphandlingen
Finland är ett intressant land för investeringar inom övergången till grön energi
Enligt Finlands Näringslivs tabell över investeringar i den gröna övergången (på finska, ek.fi) är över 500 investeringsprojekt med anknytning till energiomställning eller ren industri och sammanhängande serviceaffärsverksamhet på gång i Finland. Enligt uppskattningar skulle investeringarna vid fullbordande skapa minst 20 000 nya arbetsplatser.
Dragningskraften för investeringar i Finland kan förstärkas med att förbättra kompetensen inom smidiggörande av investeringar. Rapporten som bearbetats av tankesmedjan Demos Helsinki, Näringslivets forskningsinstitut ETLA, Jyväskylä universitet och Finlands miljöcentral Syke, Kunskaps- och utbildningsbehov för den gröna omställningen VISIOS (2023, julkaisut.valtioneuvosto.fi (på finska)) rekommenderar en betydlig allokering av resurser inom kompetensbehov med anknytning till den gröna övergången till kontinuerligt lärande samt fortbildning.
Utvalda tjänsteproducenter
Utgående från konkurrensutsättningen har Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning godkänt följande anbudsgivare som tjänsteproducenter:
- Miljöärenden inom övergången till ren energi
- Aalto University Executive Education Oy
- Aava Bang Oy tillsammans med Sitowise Oy
- Vasa yrkeshögskola Ab
- Reglering inom övergången till ren energi
- Aalto University Executive Education Oy
- Motiva Services Oy
- Double Round Ab
- Baskunskaper för beslutsfattare angående investeringar inom övergången till ren energi
- Aalto University Executive Education Oy
- Motiva Services Oy
- Strategisk växelverkan i projekt inom övergången till ren energi
- Aalto University Executive Education Oy
- Akordi Oy
- Aava Bang Oy tillsammans med Sitowise Oy
- Finansiering av projekt inom övergången till ren energi
- Aalto University Executive Education Oy
- Ramboll Finland Oy
- Turun ammattikorkeakoulu Oy
Upphandlingens värde är 3 miljoner euro. Utbildningarna inleds under våren 2025.
Man kan söka sig till utbildningar som finansieras av Skols direkt via utbildningsanordnaren Studieinfo-tjänsten.
I tjänsteproducenternas utbildningar framhävs bland annat utvecklande av affärsverksamhet och strategisk växelverkan
Aalto University Executive Education Oy ordnar utbildning inom alla av upphandlingens fem delområden. Direktör Hanna-Riikka Myllymäki vid Aalto University Executive Education Oy anser utvecklande av kunnande som en central faktor i hur övergången till ren energi lyckas.
”Man har länge ansett förverkligande av övergången till ren energi som en åtgärd som höjer på industrins kostnader eller som förutsätter stora investeringar. Även om investeringar i grön teknologi är fortfarande nödvändiga, förstår man nuförtiden hurdana betydande ekonomiska fördelar och möjligheter för ekonomisk tillväxt de kan föra med sig för Finland. Övergången till ren energi är inte endast en miljöfråga, utan den erbjuder även konkurrensfördelar och nya affärsverksamhetsmöjligheter till olika industribranscher. Organisationer skall investera i kompetensen hos sina arbetstagare på ett systematiskt och planenligt sätt”, berättar Myllymäki.
Akordi Oy, som utvaldes som en av tjänsteproducenterna för delområde 4, ordnar utbildning inom strategisk växelverkan i projekt inom övergången till ren energi. Verkställande direktör Jonna Kangasoja vid Akordi Oy berättar, att kunskaper behövs i allt större mån när nya utländska projekt inom industri och infrastruktur möjligen framskrider långsamt på grund av lokalt motstånd. Enligt Kangasoja bättrar kompetensen inom strategiskt samarbete med intressentgrupper på projektens framgång:
”Framgångsrika projekt måste beakta och förminska på risker i projekt. Det är även i projektens finansiärers, samt emottagande lokala gemenskapers och miljöns intresse. Förutom teknologi inom övergången till ren energi och byggande behövs även nya och bättre färdigheter inom processer för att bygga tillit samt säkerställa lokal delaktighet och fungerande samarbete med intressentgrupper. Lokalt godkännande förutsätter fungerande dialog i rätt tid, grund av kunskaper som anses pålitlig samt processer och kompanjonskap som anses vara rättvisa. Vår utbildning erbjuder färdigheter inom behärskande av denna helhet”, konstaterar Kangasoja.