Utlysning av statsunderstöd: Projektunderstöd för förstärkande av grundläggande digitala färdigheter och främjande av digitalisering
Utlysning av nytt statsunderstöd
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning utlyser statsunderstöd för kompetenstjänster som förstärker digitala färdigheter särskilt hos sådan befolkning i arbetsför ålder som deltar mindre i utbildning samt främja digitalisering.
Målsättningen med statsunderstödet är att erbjuda kompetenstjänster som stärker grundläggande digitala färdigheter och utvecklar kompetens som är essentiellt för arbetslivet.
Till exempel följande utbildningsinnehåll kan finansieras med understödet:
- uppdaterande av både allmänna digitala färdigheter i arbetslivet och grundläggande digitala färdigheter
- digitala affärsverksamhetsmodeller, digitalisering som stöd för hållbar tillväxt, kompetens i digital och näthandel
- datakompetens, till exempel insamling och produktion av data, lagring och administration av data
- kompetens inom programvaror
- användning av artificiell intelligens, till exempel maskininlärning, datakompetens och innehållsproduktion
- färdigheter inom digital försäljning och betjäning samt kompetens inom produktion och styrning av digitala tjänster och digital kundhantering
- utvecklande av tekniskt och administrativt kunnande inom datasäkerhet.
Understödet kan ansökas av anordnare av yrkesinriktad utbildning, högskolor, läroanstalter inom det fria bildningsarbetet och Sameområdets utbildningscentral.
Understödet beviljas med finansiering från Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF-finansiering).
Infomöte
Ett infomöte gällande ansökan om understöd ordnas den 3 oktober 2024 kl. 10.00–11.30 på finska. Under infomötet svarar vi på frågor som skickats in i förväg och frågor som ställs under tillställningen.
Utbildningens målgrupp
Syftet med statsunderstödet är att uppmuntra deltagande i tjänster inom kontinuerligt lärande hos personer som i allmänhet deltar betydligt mindre i utbildning än den övriga befolkningen.
Till sådana i utbildningen underrepresenterade grupper hör i synnerhet
- lågutbildade personer vars högsta nivå av utbildning är grundläggande utbildning eller motsvarande tidigare utbildning
- personer med främmande språk (annat än svenska, finska eller samiska) som modersmål
- ensam- och lättföretagare samt frilansare
- personer i över 55 års ålder.
Syftet är att ordna kortvariga och lättillgängliga utbildningar som är lätta att delta i vid sidan om heltidsarbete.
Beslut om understöd
Servicecentret strävar efter att fatta besluten om statsunderstöd senast den 22 november 2024. Servicecentret kan bevilja understöd till belopp av cirka 3 miljoner euro.
Kompetenstjänsterna som verkställs med hjälp av understödet startar så snart som möjligt i början av 2025. Användningstiden för understödet som beviljas börjar från och med datumet på understödsbeslutet och avslutas senast den 28 februari 2026.