Skip to main content
Päivänkakkaroita auringonpaisteessa.
Fotografi: Antti Kanes

Juni 2024

Välkommen och läsa junis nyhetsbrev från Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning!

Anbudsperioden för upphandlingen pågår: Kompetens inom smidiggörande av investeringar inom övergången till ren energi

Vi upphandlar utbildning som främjar investeringar inom övergången till ren energi. Kompetensbehov har identifierats bland annat inom miljöärenden, reglering inom den gröna övergången, expertis inom finansiering, strategisk växelverkan inom projekt samt fattande av investeringsbeslut. 

Syftet med upphandlingen är att smidiggöra förverkligandet av investeringar inom den gröna övergången och främja deras godtagbarhet. 

Tidsfristen för anbudet går ut den 7 augusti 2024 kl. 12.00.

Bekanta dig med upphandlingen här.

Bekanta dig med materialen från infomötet den 15 maj 2024 här (på finska).

Upphandlingen förverkligas med finansiering i enlighet med Europeiska unionens plan för återhämtning och resiliens (Recovery and Resilience Facility, alltså RRF) som är en del av NextGenerationEU-programmet.

 

Anbudsperioden för upphandlingen pågår: Pilotförsök med små kompetenshelheter 

Vi upphandlar tjänster vars syfte är att testa den nationella referensramen för små kompetenshelheter.

Tjänsterna som upphandlas utvecklar och testar hur man planerar och verkställer små kompetenshelheter i enlighet med referensramen samt tolkar pilotförsökens resultat.  

Syftet med pilotprojekt som upphandlas är att

  • skapa och pröva på samarbetsmodeller som kan användas i planeringen av intressanta, små kompetenshelheter som svarar på arbetslivets behov, och som organisationer och individer kunde vara villiga att betala för
  • testa hur referensramen fungerar och hurdant mervärde ramen producerar för planeringen av kompetenshelheterna 
  • förverkliga kompetenshelheterna som planerats i enlighet med referensramen och avväga tjänsternas kvalitet och effektivitet 
  • producera information som stöd för marknadsföringen av och vägledningen gällande små kompetenshelheter.

Anbudsperioden för upphandlingen går ut den 13 augusti 2024 kl. 12.00.

Bekanta dig med upphandlingen här.

Bekanta dig med materialen från infomötet den 22 april 2024 här (på finska).

 

Besluten har fattats: Kompetenstjänster inom kompetens inom bioekonomi och biobaserade material börjar för 420 studerande

Vi har beviljat sammanlagt cirka 1,2 miljoner euro i statsunderstöd för kompetenstjänster inom kompetens inom bioekonomi och biobaserade material. Understöd beviljades till 9 utbildningshelheter runtom i Finland.

Läs mer om mottagarna av understöd här. 

Understödet förverkligas med finansiering i enlighet med Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF-finansiering).

 

Skols utreder möjligheter och kostnader för studiemodeller för studerande vid sidan av arbetet

Vi har beställt en utredning som utreder möjligheter och kostnader för studiemodeller för studerande vid sidan av arbetet. Kostnader utreds från synvinkeln av såväl finansiären av utbildningen, som av arbetsgivaren och deltagaren.   

Konkurrensutsättningen av utredningen genomfördes i februari-mars 2024. Innolink Group Oy utvaldes som verkställande av utredningen. Resultat från utredningen fås innan slutet av september 2024.

Syftet med utredningen är att hjälpa aktörer inom utbildningssektorn att utveckla och ta i vidare bruk sådana utbildningsmodeller, som möjliggör utvecklande av kunnande och kvalificering vid sidan av arbetet. Rapporten utreder hurdant verkställande av utbildningar och hurdana metoder på arbetsplatser har främjat studier vid sidan av arbetet inom ramen för utbildningar som finansierats av Skols.

Som en del av utredningen kommer Innolink Group Oy fram med förslag till pilotprojekt inom utbildning. Skols startar finansieringen av dessa pilotprojekt på hösten 2024.  

Läs mer om utredningen här.

 

Nytt innehåll på vår webbsida på finska: Effektivitet

Vi har publicerat en ny innehållssida under rubriken Effektivitet, där vi beskriver målsättningen för effektiviteten av Skols verksamhet. Även Studeranderespons- och Skols studerandeberättelser -sidorna tillhör helheten som utgör Effektivitet-sidan. I fortsättningen kommer vi att samla ihop mer information om uppföljningen av vår verksamhets effektivitet under denna sidohelhet. 

Bekanta dig med uppföljningen av Skols effektivitet här (på finska).

 

Skols-text: Utbildningarna av omsorgsassistenter har överträffat förväntningarna

Skriven av Mikko Mähönen och Kirsi Heinivirta

Inom ramen för utbildningarna av omsorgsassistenter som finansierats av Skols har man lyckats utveckla smidiga utbildningspraxis. Samarbetet mellan yrkespedagogiska lärare, språklärare och arbetsgivare främjar sysselsättningen av studerande med främmande språk som modersmål i Finland.

Utbildningarna har startat bra och vi håller på att nå målsättningen med goda resultat. Utgående från aktuella uppföljningsdata ser det ut som om att genomförandena av utbildningarna har varit kostnadseffektiva: priset på förverkligade utbildningar har blivit lägre än uppskattat.

I Mikko Mähönens och Kirsi Heinivirtas gemensamma text beskrivs bakgrunden till och resultaten av planeringen av utbildningarna samt utbildningsanordnarnas erfarenheter av utbildningarna som är på gång.

Läs texten (på finska) här.

 

Inlägg: Skols stöder arbetsmarknaden med hjälp av data

I och med det nya analytik- och rapporteringssystemet tar datastyrning upp en central roll i Skols verksamhet. Samtidigt som utbildningsorganisationer och experter inom handledning och vägledning nu får information om kunnande som behövs i arbetslivet, kan Skols övervaka effektiviteten av finansierade utbildningar och öka genomskinligheten av sin verksamhet i riktningen av medborgare. "I statsförvaltningen har tanken traditionellt sett varit att följa efter hur mycket pengar utdelades och till vem. I den här modellen iakttar vi först och främst vad som har åstadkommits med finansieringen. Vi följer efter vår verksamhets inverkan på samhället", berättar Kirsi Heinivirta, direktör av Skols.

Texten har ursprungligen publicerats på engelska på Solitas webbsida den 17 april 2024. Solita är ett företag som specialiserar sig på programutveckling och som har kommit fram med en databas och sammanhängande analyser och lösningar till Skols. Databasen utnyttjas bland annat i uppföljningen av Skols effektivitet och i Kompetenskompassen -tjänsten som utvecklats av Skols.

Läs texten på finska på vår webbsida.

Läs texten på engelska på vår webbsida.

 

Fotografi: Jenni Oranen / Jenoradesign

Inlägg: Är lärande på arbetet en trosfråga?

Lärande på arbetet är viktigt såväl för individens kompetens, som för organisationers konkurrenskraft och för att förnya samhället. I och med att kompetenskraven för den vuxna befolkningen växer och arbetslivet effektiveras, har man börjat fästa allt mer uppmärksamhet även vid risker och utmaningar med lärande.

Skribenten Soila Lemmetty (ED, Docent) är en vuxenpedagog som är intresserad av lärande på arbetet, kreativitet och välmående, forskare vid avdelningen för pedagogik och psykologi vid Itä-Suomen yliopisto, samt ledare för Jatkuva oppiminen työelämässä (JATKOT) -forskningsgruppen.

Läs Soila Lemmettys text på finska här.

 

På kommande under hösten: Smidigt lärande i arbetet – materialbankens verktyg står till hjälp med svårigheter i lärande

Skols utvecklar som bäst en materialbank som samlar ihop verktyg och material för iakttagande av hinder för lärande och stöd med lärande i arbetet. Smidigt lärande i arbetet -materialbanken lanseras under hösten 2024 på Skols webbsida. Vi kommer att ordna ett lanseringsevenemang på tisdagen den 29 oktober 2024. Mer information om evenemanget publiceras senare.

Läs mer om den kommande materialbanken (på finska) här.

 

Skols studerandeberättelser: Jaana Halin

Välkommen och läsa Jaana Halins studerandeberättelse! 

Läs Jaanas berättelse här (på finska).

 

Nyheter gällande Kompetensbehovskompassen: Kompetensbehovskompassen i hand- och vägledningsarbete -evenemang online den 13 september 2024

Prognostiseringsuppgifter gällande kompetens och kunnande hjälper experter inom hand- och vägledning med att hållas uppdaterade om olika branschers förändrande kompetenskrav. Genom att utnyttja dessa uppgifter kan du hjälpa dina klienter med att avväga deras val framtidsorienterat och databaserat. 

Vi går in på temat under evenemanget online på fredagen den 13 september 2024 kl. 13–14.30. Evenemanget är riktat till experter inom hand- och vägledning. Evenemanget ordnas på finska. Programmet och anvisningar för anmälan publiceras senare. 

Läs mer om det kommande evenemanget (på finska) här (osaamistarvekompassi.fi).

 

Nyheter gällande Kompetensbehovskompassen: visualiserade data om branschers behov av kunnande

Läs mer om kompetensbehoven inom olika branscher (på finska) här (osaamistarvekompassi.fi).

Prenumerera på nyhetsbrevet