Oktober 2024
Välkommen och läsa oktobers nyhetsbrev från Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning!
Anbudsperioden för upphandlingen är igen i gång: Kompetens inom smidiggörande av investeringar inom övergången till ren energi
Vi upphandlar utbildning som främjar investeringar inom övergången till ren energi. Kompetensbehov har identifierats bland annat inom miljöärenden, reglering inom den gröna övergången, expertis inom finansiering, strategisk växelverkan inom projekt samt fattande av investeringsbeslut.
Konkurrensutsättningen av denna upphandling genomfördes ursprungligen under sommaren 2024 men måste avbrytas.
Upphandlingen beviljas med finansiering från Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF-finansiering).
Tidsfristen för anbudet går ut den 20 november 2024 kl. 12.00.
Material och inspelning av infomötet på finska: Infotilaisuus puhtaan siirtymän hankinnasta
Ett infomöte gällande upphandlingen ordnades den 10 oktober 2024 kl. 10.00–11.00 på finska. Under infomötet svarar vi både på frågor som skickats in i förväg och frågor som ställs under tillställningen.
Bekanta dig med materialen och inspelningen här (på finska).
Tre ansökningar om statsunderstöd i gång
Vi har utlyst tre ansökningar om statsunderstöd som är just nu i gång (länkar till meddelanden gällande ansökningarna):
- Projektunderstöd för förstärkande av grundläggande digitala färdigheter och främjande av digitalisering, ansökningstiden avslutas den 6 november 2024 klockan 12.00.
- Kompletterande ansökan om Skols projektunderstöd inom övergången till ren energi, ansökningstiden avslutas den 6 november 2024 klockan 12.00.
- Projektunderstöd för utbildning av omsorgsassistenter 2024, ansökningstiden avslutas den 21 november 2024 klockan 12.00.
Projektunderstödet för förstärkande av grundläggande digitala färdigheter och främjande av digitalisering och Kompletterande ansökan om Skols projektunderstöd inom övergången till ren energi förverkligas med finansiering från Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF-finansiering).
Projektunderstödet för utbildning av omsorgsassistenter ansöks genom Statskontorets Sokunderstod.fi-tjänsten. Sökande kan bekanta sig med tjänsten här:
Material och inspelning av infomötet på finska: Infotilaisuus syys-lokakuun valtionavustushauista
Ett infomöte gällande ansökan om understöd ordnades den 3 oktober 2024 på finska. Under infomötet diskuterades understödets bakgrund, målsättningar, målgrupp och innehåll.
Bekanta dig med materialen och inspelningen här (på finska).
Anmäl dig till infomötet gällande den kommande ansökan om statsunderstöd: Projekt för stärkande av studier vid sidan om arbete
Tidpunkt: Torsdag den 21 november 2024 klockan 10.00–11.00
Välkommen till infomötet gällande projektet som startas inom stärkande av studier vid sidan om arbete!
Under mötet presenteras ansökan om statsunderstöd som öppnas den 20 november 2024 och som gäller arrangemang för studier vid sidan om arbete särskilt på social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogiska branscher.
Under infomötet diskuteras understödets bakgrund, målsättningar, eftertraktade målgrupper och innehåll.
Understödsansökan är en del av regeringens projekt för stärkande av studier vid sidan om arbete.
Evenemanget ordnas på finska. Infomötet spelas in och en textad inspelning av mötet publiceras senare på Skols YouTube-kanal.
Läs mer och anmäl dig här (på finska).
Anmäl dig till webbevenemanget: Kan man få människor att utbilda sig mer genom att utdela information om utbildning? - Preliminära resultat av forskningshelheten
Tidpunkt: Fredag den 22 november 2024 kl. 8.30–10.00
Välkommen att höra preliminära forskningsresultat av brevpostexperimentet och pilotprojektet inom uppsökande verksamhet!
Främjar mottagande av information om utbildning och vägledning gällande utbildning lågutbildade personers sökande till utbildning? Under evenemanget får du höra vad som händer när 50 000 personer vars högsta nivå av utbildning bygger på grundstadiet mottar ett brev hem som uppmuntrar sökande till utbildning. Vad händer sedan, när 17 tjänsteproducenter inom utbildningsbranschen erbjuder utbildningsrådgivning och vägledning till över 1 200 lågutbildade personer som är sysselsatta på små arbetsplatser runt i Finland?
Evenemanget ordnas på finska.
Anmäl dig och läs mer om evenemangets program här (på finska).
Besluten har fattats: Pilotprojekt inom mikromeriter startar vid sju högskolor
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols) har förberett upphandlingen av pilotprojekt inom mikromeriter tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet (UKM). Skols genomförde konkurrensutsättningen under sommaren 2024.
Pilotprojekten som upphandlas utvecklar och testar hur man planerar och verkställer mikromeriter i enlighet med UKM:s skiss till referensramen, samt tolkar projektens resultat.
Besluten har fattats: Utbildningar inom utnyttjande av artificiell intelligens för arbetstagare i små och medelstora företag börjar
Vi har genomfört en konkurrensutsättning för upphandlande av utbildning med anknytning till kompetens inom utnyttjande av tillämpad artificiell intelligens för små och medelstora företag.
Kompetenstjänsterna främjar kompetensen inom utnyttjande av tillämpad artificiell intelligens hos personal i små och medelstora företag som en del av utvecklande av företagsverksamhet och produktivitet. Dessutom erbjuder upphandlingen lösningar på hur kompetens inom artificiell intelligens kunde i framtiden förstärkas i grunderna för examina inom yrkesutbildning.
Upphandlingen förverkligas med finansiering från Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF-finansiering).
Smidigt lärande i arbetet -materialbanken har publicerats
Smidigt lärande i arbetet -materialbanken som har publicerats på Skols webbsida den 29 oktober 2024 erbjuder arbetsplatser verktyg och material för beaktande av hinder för lärande och stöd för lärande i arbete.
Materialbankens praktiska verktyg hjälper till exempel med identifierande av inlärningssvårigheter och hur man tar dem upp i diskussioner, hur man väljer hjälpmedel som smidiggör arbete samt med utvecklande av tillgänglig kommunikation.
Materialbanken har publicerats på finska.
Gå till materialbanken här (på finska).
Livslång vägledning stöder kontinuerligt lärande i utbildningar finansierade av Skols
Personer i arbetsför ålder har rätt få möjligheter att komma i kontakt med vägledningstjänster. När det gäller studerande och arbetslösa finns vägledningen inbyggd i strukturerna men för övriga personer i arbetsför ålder är utbudet mindre. Detta försöker Skols åtgärda genom att inkludera vägledning och handledning i varje utbildning som finansieras.
Såväl studerande som serviceproducenter upplever förekomsten av dessa tjänster som ett positivt inslag i Skols utbildningar och de uppfattas även ha en gynnsam inverkan på genomströmningen. I intervjuerna framkommer att vägledning och handledning uppfattas på flera olika sätt, det finns även skillnader i de studerandes behov.
Vår specialsakkunnig Mia Ekström berättar i sitt inlägg om hur nyttigt livslång vägledning är för vuxna. I texten berättar även Faktia Oy och TTS Työtehoseura om olika sätt att erbjuda vägledning under utbildningarna.
Gästinlägg: Oppimisen voima ja tuki – framgångsfaktorer i det förändrande arbetslivet
Den fjärde och sista delen av bloggserien som handlar om lärande på arbete och utmaningar med lärande kan nu läsas på vår webbsida. I texten granskar Kati Korhonen-Yrjänheikki, direktör för arbetsförmåga vid Elo, utmaningar med lärande från synvinkeln av ledning av arbetsförmåga.
Bloggserien har att göra med Smidigt lärande i arbetet -materialbanken som publicerats på Skols webbsida den 29 oktober 2024.
Gästinlägget och bloggserien är tillgängliga på finska.
Skols studerandeberättelser: Satu och Kaili
Välkommen och läsa Satus och Kailis studerandeberättelser!
Läs Satus och Kailis berättelser här (på finska).
Skols studerandeberättelser: Marketta Salonen
Välkommen och läsa Markettas studerandeberättelse!
Läs Markettas berättelse här (på finska).
Nyheter gällande Kompetensbehovskompassen: Power BI -rapporterna kommer med information om kompetens som uppstått genom examina
Examina-delen (Tutkinnot) av Kompetensbehovskompassen har blivit färdig! I delens Power BI -rapporter hittar du information om examensprestationer inom yrkes- och högskoleutbildning samt om kompetens som examenssystemet frambringat. I fortsättningen kommer vi att publicera även texter som analyserar rapporternas data.
Kompetensbehovskompassens utvecklingsarbete förverkligas med stöd från Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) under åren 2022–2024.
Bekanta dig här med rapporterna (på finska, osaamistarvekompassi.fi).