Jotpa on mukana hallituksen urahuoltamokokeilussa

Hallitus käynnistää kokeilun, jossa järjestetään uraohjausta työssä oleville henkilöille työuran keskivaiheilla. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan tiistaina 8.4.2025 (tem.fi), että työurahuoltamo-kokeilun tavoitteena on auttaa yhtäältä alimman eläkeiän saavuttaneiden ja toisaalta jo aiemmassa työuran vaiheessa olevien työntekijöiden työurien jatkumista työpaikoilla tehtävän uraohjauksen ja jatkuvan oppimisen avulla.
Hallituksen tilaamassa selvityksessä ehdotetaan kokeilun toteuttajiksi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskusta (Jotpa) ja Työterveyslaitosta.
Selvitys tukee hallitusohjelman tavoitteita työllisyysasteen nostamisesta ja ikäsyrjinnän torjumisesta. Selvityksen tekemistä on tukenut työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden muodostama ohjausryhmä.
Kokeilussa kehitetään uraohjausta yhdessä työnantajan kanssa
Tulevassa kokeilussa on tavoitteena levittää ymmärrystä uraohjauksen hyödyistä, kokeilla uudenlaisia tapoja järjestää uraohjausta työpaikolla ja näin parantaa työllisyyttä korkeammissa ikäryhmissä.
Kokeilussa kehitetään konkreettisin keinoin työpaikkojen käytäntöjä yhdessä työnantajien kanssa niin, että kokeneilla työntekijöillä olisi mahdollisuuksia kehittää ja hyödyntää osaamistaan aina työuransa loppuun asti. Tässä voidaan hyödyntää esimerkiksi kehityskeskusteluita.
Jotpan erityisasiantuntija Tommi Himbergin mukaan Jotpa on mielellään mukana pilotoimassa uraohjausmallia Työterveyslaitoksen ja muiden kumppanien kanssa.
“Kokeilussa on tärkeää hyödyntää kasvavaa jatkuvan oppimisen tarjontaa ja saada työnantajat aktiivisesti mukaan urasuunnitteluun. Työuran puolivälissä ja vielä 55-vuotiaanakin on paljon aikaa hyödyntää uusia taitoja ja osaamista. Nykyään voi opiskella pieninä paloina ja työn ohessa, eikä enää tarvitse palata pitkiksi ajoiksi koulun penkille”, Himberg toteaa.
Jotpa tukee työikäisten elinikäisen ohjauksen palvelujen luomista
Jotpa edistää pitkäjänteisesti sellaista järjestelmätason muutosta, jossa jatkuvan oppimisen tarjonta kohdentuu työelämän osaamistarpeisiin ja on järjestetty niin, että työssä olevan henkilön on aidosti mahdollista kehittää osaamistaan työn ohessa.
Jotpa on tarkastellut sekä suomalaisia että kansainvälisiä esimerkkejä työuran keskivaiheilla järjestettävistä uraohjauspalveluista. Uraohjauksen positiivisista vaikutuksista tiedetään jo paljon, ja nyt on tärkeää varmistaa, että työnantajat saadaan mukaan yhteistyöhön uraohjauksen järjestämiseen. Tämä alentaa myös työntekijöiden kynnystä lähteä oppimaan uutta.
Kokeilun yhteydessä on tärkeää kerätä myös tietoa ja kokemuksia urasuunnittelun toteutustavoista sekä niiden vaikuttavuudesta ja kustannuksista.
Elinikäistä ohjausta on kehitetty työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimana vuosien 2022–2024 aikana. Koordinoinnin tuotoksena on julkaistu muun muassa Elinikäisen ohjauksen käsikirja (valtioneuvosto.fi, 2024), kansallinen urasuunnittelutaitojen viitekehys (hyria.fi) sekä paljon työkaluja ja materiaaleja, jotka kaikki tulevat avoimesti saataville vuonna 2025 julkaistavaan Osaamispolku-palveluun.
Elinikäisestä ohjauksesta vastaava Jotpan erityisasiantuntija Mia Ekström odottaa erityisen innokkaana kokeilun käynnistymistä.
“On hienoa, että näitä urasuunnittelun apuvälineitä päästään konkreettisesti käyttämään työpaikoilla. Ohjausalan ammattilaiset ovat yhdessä rakentaneet materiaalia juuri tällaista tarkoitusta varten", Ekström sanoo.