Gå till föregående sida

Skols är med i regeringens försök med karriärverkstad

Meddelande
11.4.2025
Kaksi naista istuu pöydän ääressä ja katsoo yhdessä paperilla olevaa tekstiä.

Regeringen inleder ett försök som går ut på att ordna karriärvägledning för sysselsatta personer i mitten av arbetskarriären. I sitt meddelande på torsdagen den 10 april 2025 berättar arbets- och näringsministeriet (tem.fi) att syftet med försöket med karriärverkstad är att med hjälp av karriärvägledning och kontinuerligt lärande på arbetsplatserna å ena sidan hjälpa arbetstagare som uppnått den lägsta pensionsåldern och å andra sidan arbetstagare som redan befinner sig i ett tidigare skede av arbetskarriären att fortsätta sina arbetskarriärer.

I utredningen som regeringen beställt föreslås Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols) och Arbetshälsoinstitutet som verkställare av försöket.

Utredningen stöder regeringsprogrammets mål att höja sysselsättningsgraden och bekämpa åldersdiskriminering. Utredningsprojektet har fått stöd av en styrgrupp bestående av experter vid arbets- och näringsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet.

 

Försöket utvecklar karriärvägledning tillsammans med arbetsgivaren  

Det kommande försökets syfte är att främja förståelsen av karriärvägledningens fördelar, pröva på nya sätt att ordna karriärvägledning på arbetsplatser och följaktligen bättra på sysselsättningen i högre åldersgrupper.

Försöket med karriärverkstad utvecklar på konkreta sätt metoderna på arbetsplatser tillsammans med arbetsgivare för att erfarna arbetstagare skulle ha möjlighet att utveckla och utnyttja sin kompetens ända tills slutet av sin karriär. Exempelvis utvecklingsdiskussioner kan utnyttjas för denna målsättning. 

Enligt Skols specialsakkunnig Tommi Himberg deltar Skols gärna i pilotförsök med karriärverkstadsmodellen tillsammans med Arbetshälsoinstitutet och andra partner.

”I försöket är det viktigt att utnyttja det växande utbudet på kontinuerligt lärande och få arbetsgivare att aktivt delta i karriärplaneringen. I mitten av karriären och även i 55 års ålder finns det gott om tid att utnyttja nytt kunnande och färdigheter. Nuförtiden kan man studera kortvarigt och vid sidan om arbete, och behöver inte längre återvända på skolbänken under långa perioder”, konstaterar Himberg.  

 

Skols stöder skapande av tjänster inom livslång handledning för personer i arbetsför ålder

Skols främjar på lång sikt en förändring på systemnivå som innebär att utbudet på kontinuerligt lärande riktas mot arbetslivets kompetensbehov och har ordnats på ett sätt som möjliggör att en sysselsatt person realistiskt sett kan utveckla sitt kunnande vid sidan om arbete.

Skols har granskat både finländska och internationella exempel på karriärvägledningstjänster som ordnas i mitten av arbetskarriären. Det finns mycket kännedom om karriärvägledningens positiva påverkningar redan i nuläget, vilket betyder att det nu är viktigt att säkerställa att arbetsgivarna deltar i samarbetet för ordnande av karriärvägledning. Detta sänker tröskeln även för arbetstagare att börja lära sig nya färdigheter.

I samband med försöket är det viktigt att samla in information om och erfarenheter av genomförandesätten av karriärvägledningen samt deras effektivitet och kostnader.

 

Arbets- och näringsministeriet har koordinerat utvecklandet av livslång vägledning under åren 2022-2024. Som resultat av koordineringen har man publicerat bland annat Guiden för livslång vägledning (statsradet.fi, 2024), det nationella utvecklingspaketet för karriärkompetenser (hyria.fi) samt många andra verktyg och mycket med material som alla kommer att göras öppet tillgängliga i Kompetensstigen-tjänsten som publiceras år 2025. 

Skols specialsakkunnig Mia Ekström som ansvarar för livslång vägledning ser framemot inledningen av försöket med iver.

”Det är fint att dessa hjälpmedel för karriärplanering kan användas på arbetsplatser på påtagliga sätt. Experter inom handledning och vägledning har tillsammans skapat material just för detta syfte”, säger Ekström.

 

Kontakta oss

Ekström, Mia
specialsakkunnig
(utveckling av informations-, rådgivnings- och vägledningstjänster för befolkning i arbetsför ålder, svenskspråkiga kompetenstjänster)
Himberg, Tommi
specialsakkunnig
(analyser över prognostiseringsdata om kompetens- och arbetskraftsbehov, samarbete inom prognostisering)