Skip to main content
Koodari istuu tietokoneella.

Vi sätter ihop, analyserar och ger uttryck åt nationella och regionala kompetensbehov i arbetslivet från synpunkten av kontinuerligt lärande.

Vi analyserar prognostiseringsdata

Vi sätter ihop, analyserar och ger uttryck åt nationella och regionala behov av kompetens och arbetskraft i arbetslivet med hjälp av prognostiseringsdata producerade av olika aktörer. 

Utgående från informationsmaterial producerar vi situationsbilder på hurdant behov av kompetens och arbetskraft det på kort och medellång sikt förekommer i Finland, och om dessa behov kan besvaras av existerande utbildningar och övriga kompetenstjänster. 

Prognostiseringsdata för mångsidig användning

Vi fokuserar på prognostisering av matchning mellan tillgången till och efterfrågan på arbetskraft ur synvinkeln av kontinuerligt lärande. Det menar att vi identifierar framtida arbetslivets och samhällets behov som kan besvaras med mikromeriter och för vilka det inte finns övrig offentligt finansierad utbildning.

Vi vid Skols 

  • sätter ihop tillgängliga prognostiseringsdata angående olika tidsintervaller
  • främjar utnyttjande av regionala prognostiseringsdata
  • utarbetar nya synteser av prognostiseringsdata som producerats av andra aktörer 
  • förnyar samarbetsstrukturer inom prognostisering
  • förbättrar kunskapsbasen för utvecklande av tjänster inom kontinuerligt lärande.

Situationsbilden för matchning

Vi producerar situationsbilder på hurdant behov av kompetens och arbetskraft det på kort och medellång sikt förekommer i Finland, och om dessa behov kan besvaras av existerande utbildningar och övriga kompetenstjänster. I utarbetande av situationsbilder utnyttjar vi även information som producerats av regionala aktörer inom prognostisering. 

Analyserade prognostiseringsdata styr allokeringen av finansiering av kompetenstjänster. Vi fastställer årligen tyngdpunkter för finansiering i enlighet med arbetslivets prognostiserade kompetensbehov. Ordentliga och rättidiga prognostiseringsdata betjänar även samarbetsorganisationers beslutsfattande gällande den strategiska allokeringen av utbildningsinsatser.

Prognostiseringsdata hjälper med att klarlägga bland annat 

  • utvecklingen inom över- och underutbudsbranscher på kort och mellanlång sikt
  • nya kompetensbehov på olika branscher
  • flaskhalsar inom kompetens hos personer på arbetsmarknaden
  • behov av utbildning och kompetens hos branschbytare
  • allokering av kompetenstjänster med anknytning till plötsliga strukturomvandlingar
  • utvecklingstrender inom regionala behov av arbetskraft och kompetens
  • identifierande av mikromeriter
  • flaskhalsar i utbudet av kompetenstjänster inom kontinuerligt lärande
  • påverkan av trender och signaler (exempelvis den gröna övergången och digitalisering) som inverkar på arbetslivet på kompetensen som behövs i olika arbetsuppgifter.

Informationstjänst inom prognostisering utvecklas som bäst

Analysering, publicering och distribution av prognostiseringsdata som främjar utvecklande av kontinuerligt lärande står i centrum för vår verksamhet. Vi sprider aktuella prognostiseringsresultat i samlad och öppen form.

Klienter av distributionen av servicecentrets prognostiseringsdata är i första hand aktörer som delar ut prognostiseringsdata och kompetenstjänster till individer och företag:

  • producenter och utvecklare av informations-, rådgivnings- och vägledningstjänster som stöd för individers utbildningsval och karriärplanering
  • anordnare av utbildning, läroanstalter och övriga producenter av kompetenstjänster som en del av prognostiseringen av utvecklingsbehov inom tjänsteutbudet på den egna branschen
  • media som spridare av information gällande samhälleliga förändringar och framtidens kompetensbehov
  • företag och övriga arbetsgivare samt organisationer inom arbetslivet som planerare och verkställare av kompetensutvecklingen hos den egna personalen och medlemskåren
  • regionala och nationella beslutsfattare och experter som författare av strategiska utvecklingsplaner av kontinuerligt lärande.

År 2022 startade vi ett informationstjänstprojekt inom prognostisering, vars målsättning är att utveckla ett nytt rapporteringssystem för prognostiseringsuppgifter gällande behov av arbetskraft och kompetens på kort och medellång sikt. Projektets utvecklingsarbete verkställs med stöd av Europeiska unionens facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) under år 2022–2024. 

Vi publicerar analyserna och rapporterna i rapporteringssystemet i Kompetensbehovskompassen, den offentliga informationstjänsten för prognostiseringsdata över kompetensbehov. I informationstjänsten publiceras uppgifter gällande behov av arbetskraft och kompetens på kort och medellång sikt i form av lätt användbara och interaktiva rapporter. Kompetensbehovskompassen.fi lanseras innan slutet av år 2023.