- Etusivu
- Tietoa meistä
- Hankkeet ja projektit
- Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankki
- Keinoja ja työkaluja työpaikoille
- Työtä sujuvoittavat keinot ja välineet
Työtä sujuvoittavat keinot ja välineet
Työtä sujuvoittavat keinot ja välineet
Työtä ja oppimista voidaan sujuvoittaa monilla tavoilla, jotka edesauttavat työskentelyn edistymistä, valmistumista, tehokkuutta ja tuottavuutta. Erilaisilla perinteisillä ja digitaalisilla apuvälineillä voidaan tukea esimerkiksi lukemista, kirjoittamista, keskittymistä, muistamista sekä ajan- ja työtehtävien hallintaa.
Perinteiset oppimisen apuvälineet
Perinteisiä (ei-digitaalisia) oppimisen apuvälineitä ovat esimerkiksi lukuviivaimet, ajastimet, tehtävälistat, erilaiset oppimistekniikat ja muistamista, keskittymistä sekä ajanhallintaa tukevat keinot ja välineet.
Tutustu perinteisiin apuvälineisiin tämän kuvan avulla. Klikkaamalla kuvakkeita löydät lisätietoa erilaisista oppimista ja työtä sujuvoittavista keinosta ja välineistä.
Hyväksy evästeet, jotta voit katsella Thinglink-upotusta
Digitaaliset oppimisen apuvälineet
Digitaalisia oppimisen apuvälineitä ovat esimerkiksi sanelu-, tekstien kuuntelu- ja käännösohjelmat, digitaaliset ajastimet sekä tehtävä- ja muistiinpanosovellukset. Yleisimmin käytetyistä toimisto-ohjelmista löytyy myös monia hyödyllisiä toimintoja, jotka helpottavat, nopeuttavat ja sujuvoittavat kaikkien työntekoa. Näiden apuvälineiden avulla voidaan luoda työympäristö, joka tukee monenlaisia oppimisen tarpeita ja työskentelytapoja.
Tutustu digitaalisiin apuvälineisiin tämän kuvan avulla. Klikkaamalla kuvakkeita löydät lisätietoa erilaisista oppimista ja työtä sujuvoittavista keinosta ja välineistä.
Hyväksy evästeet, jotta voit katsella Thinglink-upotusta
Keskittymistä tukeva työympäristö
Myös fyysiseen työympäristöön kannattaa kiinnittää huomiota. Erilaiset ergonomiset ratkaisut, kuten vastamelukuulokkeet, säädettävät työpisteet ja sermit parantavat keskittymistä, työtehoa ja työhyvinvointia. Taukotiloissa olisi hyvä olla tarjolla fyysistä aktiivisuutta mahdollistavia apuvälineitä, joiden hyödyntäminen voi tukea keskittymistä.
Tilojen esteettömyyttä on hyvä myös arvioida aistiesteettömyys huomioiden. Esimerkiksi avokonttorit voivat olla kuormittavia monille työntekijöille, mutta erityisesti neurovähemmistöön kuuluville henkilöille. Autismiliitto, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Suomen erityisherkät ovat kehittäneet Tilojen esteettömyyden tarkistuslistan, jota voi hyödyntää työympäristöjä suunniteltaessa ja niiden soveltuvuutta arvioitaessa. Kartoitusta voisi hyödyntää esimerkiksi työhyvinvointikyselyn yhteydessä.
Tutustu muihin työkaluihin
Materiaalipankki on toteutettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella.